Novice

< nazaj

Strokovnjaki bodo v Lizboni razpravljali o plačilni nesposobnosti nogometnih klubov

Datum: 17.4.2013
Plačilna nesposobnost klubov in posledično neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti je pojav, s katerim se nogometaši v zadnjih letih srečujejo vse bolj pogosto. S pojavom gospodarske krize se nogometni klubi nemalokrat znajdejo v finančnih težavah, kar posledično vodi v omenjene probleme.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro, si prizadeva zagotoviti varnost nogometašev, ko pride do neizogibne situacije plačilne nesposobnosti ali stečaja posameznega kluba. V preteklih letih se je zvrstilo ogromno primerov, iz katerih je lepo razvidna razlika o obravnavi in posledicah le teh v posameznih državah.
 
Nogometni klubi v Španiji so imeli na primer do leta 2011 ”luknjo v zakonodaji”, ki je klubu omogočala nadaljevanje nastopanja v državnem prvenstvu brez vsakršnih posledic, kljub razglasitvi bankrota oziroma plačilne nesposobnosti. Vse to ob dejstvu, da so morali nekateri nogometaši brez ugovarjanja sprejeti neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti, medtem ko je klub plačeval milijone za nove igralske pridobitve. V letu 2011 je španska vlada sprejela ukrep, s katerim je klubom onemogočila tovrstna dejanja.
 
Tudi v Sloveniji poznamo nekaj primerov, ko so nogometni klubi zašli v težke finančne probleme, nogometaši pa ostali brez nekajmesečnih prihodkov, s čimer je bila ogrožena celo njihova socialna varnost. Primer nogometnih klubov Drava Ptuj, Primorje, NK Nafta in v zadnji sezoni zaskrbljujoče stanje v NK Mura05 ter ND Gorica, jasno kaže da so nogometaši v Sloveniji s statusom poklicnega športnika, popolnoma nezaščiteni oziroma socialno ogroženi, saj so kljub neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti kluba primorani plačevati visoke mesečne prispevke državi. Z namenom zagotavljanja osnovnega zdravstvena varstva in splošne socialne varnosti je SPINS v preteklosti nogometašem NK Primorje in NK Nafta, poleg finančne pomoči svojim članom, ki so jo bili deležni,  predlagal tudi vložitev zahteve o vzpostavitvi rednega delovnega razmerja, s čimer je breme mesečnih prispevkov prešlo na klub in tako vsaj rahlo razbremenilo dolgove nogometašev. Podobne rešitve so predlagane tudi nogometašem ND Gorica. V želji, da do takšnih primerov ne bi prihajalo pa si SPINS v pogovorih z Nogometno zvezo Slovenije prizadeva vzpostaviti  Garancijski sklad, še za to sezono državnega prvenstva.
 
Na kongresu v Lizboni bodo poleg vseh deležnikov v nogometu prisotni tudi drugi strokovnjaki, z namenom izmenjave izkušenj, mnenj in idej o pravnih postopkih in posledicah plačilne nesposobnosti klubov ter hkrati varnosti športnikov, nogometašev. Prvič se bo torej združila stroka z njenimi teorijami in primeri iz prakse, kar vsekakor kaže na zavedanje pomembnosti problema in želje k čim bolj učinkovitemu reševanju le tega. Cilj tega srečanja so sprejete rešitve oziroma sklepi na svetovnem nivoju, konfederacij ali svetovne nogometne zveze FIFA.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji