Novice

< nazaj

Novinarska konferenca: konec protiustavnim nadomestilom za prestope športnikov

Datum: 12.2.2016
Sindikat SPINS je na današnji novinarski konferenci, na kateri so bili prisotni tudi prizadeti starši in njihovi otroci, nogometaši NK Svoboda, opozoril na vse bolj perečo problematiko protiustavnih nadomestil, ki jih športna društva določajo ob prestopih športnikov v druga društva. Sporna nadomestila so nesprejemljiva predvsem, ko gre za športnike, ki nimajo podpisane profesionalne pogodbe s športnim društvom oziroma za klub nastopajo ljubiteljsko, s statusom amaterjev.
 
Naj omenimo, da Pravilnik o registraciji in statusu igralcev NZS povzroča diskriminacijo med amaterskimi in profesionalnimi nogometaši. Na primer, v zimskem obdobju lahko amater prestopi le z izpisnico kluba v katerem nastopa, prav tako pa isti pravilnik daje klubom pravico do nadomestila. S takšnimi potezami se omejuje prosto gibanje športnikov in onemogoča nadaljnje ukvarjanje s športno aktivnostjo.
 
Nogometni klub Dob, ki je vpleten v zadnji sporni primer zaračunavanja nadomestil, je na sklep komisije že vložil pavšalno pritožno zoper registracijski zapisnik NZS, saj se pričakuje da bo komisija to pritožbo upoštevala in odločila v prid mladih nogometašev. Če bo pritožba zavrnjena, bo sindikat SPINS naredili vse, da preko sodnih poti doseže pravico. Vložena bo namreč tožba na sodišču, zoper NZS in posredno zoper NK Svoboda, ki je omenjena nadomestila izdala. Sindikat SPINS bo iz sklada, namenjenega sodnim primerom, kril stroške pritožbe zoper sklep komisije in morebitne sodne stroške, ki bi nastali z vložitvijo tožbe.
 
Predsednik SPINS je obe omenil tudi novi predlog zakona o športu, ki je bil do 8. 2. 2016 v javni razpravi, kjer se omenjena nadomestila, za športnike starejše od 15 let celo uzakonja. Prav tako je izpostavil primer Hrvaške, kjer so nadomestila za amaterske športnike ukinili že leta 2002.
 
Na novinarski konferenci je spregovorila tudi mama enega od mladih nogometašev: ”Žalostno je, da se moramo leta 2016 ukvarjati s takšnimi nesmisli. Moj sin se je pred tremi leti včlanil v NK Svoboda, kjer so nas že na začetku obvestili o višini vadnine in stroškov, ki jih nastopanje za ta klub prinaša (oprema, priprave, itn.). Vse stroške smo vedno pravočasno poravnali. Resnično ne vem, zakaj bi morali sedaj, starši športnika amaterja, plačevati neverjetno visoka nadomestila (3050 EUR)? Sin na igrišču ni nikoli prednjačil, v celotni lanski sezoni je igral 400 minut. Prav zato se je tudi odločil zamenjati sredino, kjer bi morda lažje napredoval. O tem smo pravočasno obvestili klub in oddali vlogo za tako imenovano izpisnico, na kar se klub ni odzval. Ko se je prestopni rok iztekal, smo prejeli račun (t.j. plačilo nadomestila za prestop igralca v drugo društvo), ki ga je klub izdal na ime mladoletnega nogometaša. Ne morem razmeti dejstva, da se mladim amaterskim športnikom dela takšna škoda. Mladi športniki zaradi takšnih potez klubov, nosijo posledice celo življenje in vse prevečkrat opustijo športno dejavnost.”
 
Besedo so dobili tudi mladi nogometaši, ki so trenutno prepuščeni birokratskim preprekam: ”Ne razumemo, zakaj se nam to dogaja. Takšen sistem nam enostavno onemogoča, da ljubiteljsko treniramo in igramo nogomet, ki ga imamo v življenju najraje. Če kot športnik ne dobiš priložnosti za nastopanje na tekmah, si želiš zamenjati sredino in poizkusiti v drugem klubu. Verjetno si vsak mlad športnik, ki marljivo trenira, želi nastopiti tudi na kakšni tekmi,” so zaključili obupani športniki.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji