Novice

< nazaj

“Najboljša zelenica sezone“

Datum: 29.5.2012

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je z zadnjim odigranim krogom državnega nogometnega prvenstva (20. 5. 2012), zaključil nov projekt« ocenjevanja »Najboljše zelenice sezone«. Glasovanje se je tokrat izvajalo le v drugem (spomladanskem) delu prvenstva, v sezoni 2012/2013 pa bo le to potekalo vseh 36 krogov 1. SNL.

V želji, da bi v Sloveniji travnate oziroma igralne površine, dosegle raven visoko razvitih nogometnih dežel, smo na Sindikatu profesionalnih igralcev nogometa uresničili idejo, s katero smo želeli spodbuditi nogometne klube oziroma vzdrževalce zelenic, k še bolj zavzetemu in strokovnemu delu. Projekta smo se lotili po vzoru nekaterih tujih nogometnih sindikatov, kjer je ocenjevanje igralnih površin s strani nogometašev, že dobro ustaljena praksa.

V glasovanje so aktivno vključeni nogometaši (kapetani oziroma predstavniki gostujočih ekip), ki so vsekakor najbolj pristojni za podajanje ocene o kvaliteti travnate površine. Po vsaki končani tekmi 1. SNL kapetani (predstavniki) gostujočega moštva, predstavnikom sindikata SPINS podajo oceno o kakovosti travnate površine.

Zelenice se ocenjujejo na lestvici od 1 do 5, kjer pomeni:

 ocena 1  zelo slabo pripravljeno igrišče
ocena 2 slabo pripravljeno igrišče
ocena 3 dobro pripravljeno igrišče
ocena 4 zelo dobro pripravljeno igrišče
ocena 5 odlično pripravljeno igrišče


Povprečno najvišjo oceno za najbolj urejeno igralno površino je, v letošnji sezoni, dobil NK Triglav Kranj, kjer za zelenico skrbi Zavod za šport Kranj, ki ga uspešno vodi direktor, Branko Fartek.

Sledijo mu FC Luka Koper, NK Domžale, NK Nafta Lendava, NK Olimpija Ljubljana, NK Maribor, ND HIT Gorica, NK Rudar Velenje, NK Mura 05 in NK CM Celje.

 KLUB  POVPREČNA OCENA
NK Triglav Kranj 4,14
FC Luka Koper 4,12
NK Domžale 3,88
NK Nafta Lendava 3,88
NK Olimpija Ljubljana 3,86
NK Maribor 3,71
ND HIT Gorica 3,50
NK Rudar Velenje 3,43
NK Mura 05 3,29
NK CM Celje 3,12


Tukaj si lahko ogledate tudi tabelarni prikaz podeljenih ocen predstavnikov klubov, po odigranih tekmah 1. SNL.

Z ocenjevanjem in raziskavami na področju vzdrževanja in urejevanja igralnih površin se že nekaj let sistemsko ukvarja tudi Svetovno združenje nogometnih sindikatov (FIFPro), ki poleg spremljanja aktivnosti držav članic, na tem področju izvaja tudi svoje raziskave. Več o omenjenih aktivnostih FIFPro, si lahko preberete tukaj.

Projekt "Najboljša zelenica sezone" in lestvica glasovanja sta objavljena tudi na naši spletni strani in si ju lahko ogledate preko klika na povezavo.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji