Novice

< nazaj

Največji stavniški škandal, pretresel nogometni svet

Datum: 5.2.2013
Direktor Europola Rob Wainwright, je ob začetku novinarske knference izrekel stavek, ki se bo marsikomu vtisnil v spomin: ”To je žalosten dan za evropski nogomet.” Europol namreč trdi, da so med letoma 2008 in 2011 odkrili preko 380 nameščenih tekem po vsej Evropi, med njimi pa sta tudi vsaj dve tekmi lige prvakov. Ena je bila odigrana celo v Angliji, a točnih podatkov, za katero tekmo gre, niso sporočili. Poleg tega naj bi se izide tekem nameščalo tudi v UEFA kvalifikacijah za Euro in svetovno prvenstvo.

Kriminalne skupine naj bi na izide nameščenih tekem vplačale okoli 16 milijonov evrov, s čimer so zaslužile 8,5 milijona. Največji posamični zaslužek je znašal 140 tisoč evrov. V nečedne posle naj bi bilo vpletenih 425 oseb, med njimi tudi sodniki, klubski funkcionarji in nogometaši, ki naj bi poskušali prirediti rezultate na več kot 380 nogometnih tekmah najvišjega nivoja. Vse niti vodijo k azijskemu združenju s sedežem v Singapurju. Na Europolu so potrdili, da so kriminalci na stavnicah s krojenjem izidov zaslužili najmanj osem milijonov evrov, dva milijona pa porabili za podkupnine.

Vodja Europola Rob Wainwright opozarja, da gre le za že razkrite zadeve in dodaja: "To je le vrh ledene gore. A ta preiskava kaže tudi moč policijskega dela in sodelovanja v boju proti kriminalu. Vsekakor bodo podrobnosti preiskave predstavljene tudi predsedniku UEFA, Michelu Platiniju.”

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi generalni sekretar svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, Theo Van Seggelen, ki je bil zgrožen ob objavi šokantnih informacij. ”To je organizirano krimalno združenje, ki se ga ne sme podcenjevati. Vedeti moramo, da pobudniki za tovrstna dejanja nikoli niso profesionalni nogometaši, temveč je stvar bolj kompleksna. To je domena kriminalnih združenj,” je dejal Van Seggelen.

FIFPro je zaveda razširjenosti problema organiziranega kriminala, ko govorimo o prirejanju rezultatov nogometnih tekem.  Prav zaradi tega so tudi javno izpostavili odgovornost in pobudo vsem deležnikom k čim bolj učinkovitemu boju zper tovrstne aktivnosti. Prav tako so opozorili na veliko potrebo po uvedbi minimalnih pogodbenih zahtev  v vseh državah EU. Menijo, da je zdaj pravi čas, da vsi profesionalni nogometaši v EU podpišejo enake (enotne) pogodbe in tako vzpostavijo enotno pravno varnost, po veljavni delovni zakonodaji; da se vsi deležniki v nogometu negativno opredelijo do neprimernega dela agentov; da se sistem licenciranja uvede v vseh profesionalnih nogometnih ligah, itn .

”Če so nogometni veljaki razumeli predstavljene informacije, potem morajo vsekakor z vso resnostjo začeti spopadati s postopokom zagotavljanja enakih pravic in upoštevanja pogodbenih obveznosti vseh profesionalnih nogometašev na svetu. To vsekakor ni recept za izkoreninjenje pojava prirejanja rezultatov nogometnih tekem, vsekakor pa bo od odločitve k sodelovanju pri tovrstnih aktivnostih, odvrnilo marsikaterega nogometaša,” so še dejali predastavniki FIFPro.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji