Novice

< nazaj

Reprezentanti Portugalske in Grčije pozdravili obiske sindikatov

Datum: 11.6.2014
Napetost pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu narašča, predvsem v državah udeleženkah. Tega se dobro zavedajo tudi predstavniki nogometnih sindikatov Portugalske in Grčije, ki so tik pred odhodom v Brazilijo, v znak podpore obiskali svoje ekipe.

Predstavniki portugalskega sindikata profesionalnih nogometašev (SJPF) so svoje reprezentante obiskali tik pred odhodom na svetovno prvenstvo v Brazilij,i v nacionalnem trening centru v Jamorju. Predsednik sindikata Joaquim Evangelista, je dejal da so nogometaši, med njimi tudi največji zvezdniki svetovnega nogometa kot  so Cristiano Ronaldo, Pepe in Fabio Coentrão , njihovi ambasadorji in pomemben deležnik razvoju in vplivu sindikata SJPF.

Enako gesto so naredili grški kolegi. Štiričlanska delegacija sindikata profesionalnih nogometašev PSAP, je v taboru reprezentance predstavila aktivnosti sindikata in napredek, ki je bil dosežen v zadnjem obdobju. Člani reprezentance so njihov obisk pozdravili in podprli prizadevanja za izboljšanje statusa profesionalnih nogometašev v Grčiji, predvsem pa ustanovitev in delovanje tako imenovanega garancijskega sklada, instituta ustanovljenega z namenom poravnave obveznosti iz naslova pravic nogometašev v primeru insolvenčnosti ali plačilne nediscipline nogometnih klubov in ga pozna večina nogometno razvitih držav.

Delovanje omenjenega sklada v Grčiji temelji na sistemu, da nacionalna nogometna zveza na začetku vsake tekmovalne sezone, v garancijski sklad nameni 600.000 EUR, medtem ko vsak od prvoligaških klubov med 10.000 in 30.000 EUR.

Tudi pri nas se Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenijo že vrsto let zavzema za vzpostavitev garancijskega sklada, ki bi deloval na približno enakem principu kot grški. Glede na dejstvo, da se v skladu z Avtonomno pogodbo na področju nogometa, v 1. in 2. SNL predvideva vzpostavitev rednih delovnih razmerij, bo garancijski sklad vsekakor eno od glavnih pogajalskih izhodišč v okviru priprave besedila kolektivne pogodbe.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji