Novice

< nazaj

S celostnim pristopom do uspešne kariere nogometaša/-ice

Datum: 3.4.2019
Svetovno združenje športnikov, World Players Association, je v sodelovanju s svetovnim združenjem nogometnih sindikatov FIFPro in številnimi športnimi organizacijami ter strokovnjaki, ki predstavljajo glas, ščitijo pravice in usmerjajo razvoj športnikove osebnosti, v Amsterdamu, organiziralo tretjo globalno konferenco na temo celostnega razvoja športnikov. Dogodek, ki sta se ga aktivno udeležila tudi predstavnika SPINS, je vsebinska nadgradnja srečanj, ki sta se v letih 2015 in 2017 zgodili v Melbournu in Parizu.

Namen konference je v prvi vrsti izmenjava znanj, pozitivnih praks in izkušenj ter izpopolnjevanje strokovnih znanj v obliki delavnic ali intervjujev. Svoje znanje in izkušnje bodo k temu prispevali mnogi nekdanji profesionalni športniki, strokovnjaki s področja medicine športa, psihologije športa, upravljanja s človeškimi viti, menedžmenta na področju športa in mnogi drugi. Izmed mnogih vsebin se je več kot 100 slušateljev iz 45 držav sveta podrobneje spoznalo s ščitenjem temeljnih pravic otrok; obdobjem tranzicije športnika/-ce; obravnavanjem mlajših generacij športnikov; načrtovanjem obdobja po končani športni karieri in s tem povezanimi kognitivnimi vzorci; različnimi komunikacijskimi in motivacijskimi metodami; itn,
 
”Programi celostnega razvoja športnikov” (angl.: Player Development Program), kot smo jih poimenovali, so skupek mnogih dejavnosti (izobraževanje, strokovno usposabljanje, izpopolnjevanje; razvoj osebnosti na športnih površinah in izven njih; prehod v obdobje po končani športni karieri; finančno svetovanje in opismenjevanje; veščine komuniciranja; pomoč in nasveti psihologov; usmerjanje in pomoč pri iskanju zaposlitve; izdelava osebne blagovne znamke/ itn.), ki jih pod tem naslovom, v okviru svojih dejavnosti, najpogosteje izvajajo sindikati na področju športa ali združenja športnikov na nacionalni ravni.

Osnovna celica delovanja programov celostnega razvoja športnikov so tako imenovani »Usmerjevalci osebnega razvoja športnika« (angl.: Player Development Manager), ki ”sledijo” športniku, skrbijo za njegovo dobro počutje, mu pomagajo pri pomembnih odločitvah, ga usmerjajo, mu svetujejo, ali morda z njim sklenejo prijateljsko vez. Športniku poleg osebne rasti in urejenega zasebnega življenja to največkrat prinese tudi boljše športne rezultate.

Začetek razvoja programov celostnega razvoja športnikov, z izjemo nekaterih držav EU, ne sega daleč v preteklost. V Sloveniji so kljub nekaterim dejavnostim, ki jih z dobrimi rezultati v praksi, že izvaja Sindikat športnikov Slovenije, takšne vsebine novost. Poleg peščice evropskih držav (Anglija, Škotska, Irska, Francija in Danska) so programi mnogo bolj razviti v okviru profesionalnih sistemov tekmovanj v Združenih državah Amerike, Avstralije in Nove Zelandije.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji