Novice

< nazaj

FIFPro ponovno pozval k popolni prepovedi ”lastništva trejih oseb”

Datum: 7.4.2014
Generalni sekretar svetovnega združenja nogometnih sindikatov Theo Van Seggeln se je ostro odzval na komentarje predsednika evropske nogometne zveze UEFA, Michela Platinija. ”Za vpliv lastništva s strani tretjih oseb ni prostora. Ta zna povzročiti veliko škodo integriteti svetovnega nogometa. Prav iz tega razloga združenje FIFPro zahteva strogo uveljavitev Pravilnika združenja FIFA, ki zadeva lastništvo s strani tretjih oseb (Člen 18bis, FIFA RSTP) ter prepoved trgovanja z registracijskimi pravicami s katerimi koli drugimi strankami, kot s klubi. Obstoječi sistem sedaj izkorišča šibkost gospodarstva skozi nepopolna in ohlapna pravila nogometnih transferjev,” pravi Van Seggeln.
 
“Lastništvo s strani tretje osebe” opisuje položaj, ko je nogometaš sicer registriran pri klubu, toda tretja oseba ima direktno finančno korist od igralčevih prihodnjih prestopov. Tretje osebe so predvsem agenti in investicijski skladi. Lastništvo s strani tretjih oseb ustvarja izredno donosne priložnosti za akterje, ki v nogomet sicer niso neposredno vpleteni. S klubi sklenejo pogodbo, da bi si zagotovili “donosnost naložbe”, posledica česar je neizogibna obveznost kluba, da zadevnega igralca tudi proda. “Lastništvo s strani tretje osebe” je trenutno prepovedano v Angliji, na Poljskem in Franciji. Zaznana pa je tudi uporaba te prakse, in sicer v Južni Ameriki, Španiji, na Portugalskem in v posameznih delih vzhodne Evrope.
 
FIFPro skrbi vedno večji vpliv lastništva s strani tretjih oseb zaradi številnih razlogov, med drugim:
·      Obstaja tveganje za konflikt interesov, saj imajo tretje osebe lahko v lasti različne nogometaše v različnih klubih. To lahko ogrozi integriteto tekmovanj;
·      Obstaja tveganje, da se nogometaše obravnava kot blago, saj tretje osebe zanima zgolj dobiček, ki pa ga lahko ustvarijo samo s prestopi. To lahko vodi do preprodaj ali lastništva;
·      Obstaja tveganje, da bodo tretje osebe zahtevale znatne deleže prihodkov izven igre;
·      Obstaja veliko tveganje, da bi bil ugled igre omadeževan, saj bi tretje osebe lahko uporabile svoj vpliv, da bi v klubu zahtevale vodilno vlogo za svojega igralca.
 
FIFPro prav tako želi opozoriti na grožnjo, ki jo za prihodnost karier mnogih nogometašev predstavlja lastništvo s strani tretjih oseb. Obstajajo številni primeri, ko so nogometaši nepoučeni o svojih pravicah in ne vedo, da jih lahko prodajo t.i. investitorjem. To pomeni, da nimajo vpliva na svojo prihodnost in absolutno nikakršne svobode gibanja.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji