Novice

< nazaj

Preprečevanje diskriminacije in nasilja na športnih prireditvah

Datum: 24.10.2012

Na pobudo SŠS in SPINS je bila danes organizirana dobro obiskana okrogla miza na temo »Preprečevanja diskriminacije in nasilja na športnih prireditvah«. Okrogle mize so se kot gostje udeležili dr. Miroslav Žaberl, generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnoste naloge, Alojz Senčar, vodja oddelka za javni red in mir  - sektor splošne policije Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, mag. Drago Balent, v.d. Generalnega direktorja Direktorata za šport na MIZKŠ, dr. Milan Hosta, SPOLINT inštitut, koordinator aktivnosti v okviru mednarodne mreže organizacij FARE, v Sloveniji, Stane Oražem, podpredsednik NZS, Milan Germ, vodja varovanja na EuroBasketu 2013, Goran Cvijič, projektni vodja za stike z javnostjo in marketing RZS in Dejan Stefanović, predsednik SŠS in SPINS.

Gostje so s svojimi prispevki predstavili različne poglede, razmišljanja in aktivnosti posameznih segmentov povezanih v skupen imenovalec, preprečevanja diskriminacije in nasilja na športnih prireditvah. Z mislijo Milana Hoste, da je izvajanje preventinih ukrepov cenejše kot popravilo nastale škode, a je pri tem potrebno izpostaviti vidik kvalitete izvajanja teh preventivnih ukrepov, se je začela zanimiva razprava. Predsednik SPINS in SŠS Dejan Stefanovič je izpostavil dejstvo, da so akcije ozaveščanja le s strani slovenskih športnih sindikatov premalo, ter da je za pravo učinkovitost potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od športnikov, klubov, zvez in državnih organov. Predvsem slednji morajo čimprej sprejeti ustrezno pravno podlago za sankcioniranje nestrpnih in nasilnih navijačev ter omejitev njihovega dostopa do športnih prizorišč.

Vsi prisotni so zato pozdravili prestavitev novega predloga Zakona o policiji s strani predstavnikov MNZ in policije, ki predvideva ukrepe odstranitve in kaznovanja posameznikov, ki motijo športno prireditev ter prepovedi vstopa na športno prireditev v prihodnosti . S tem bi se seveda izognili ponovitvam neljubih dogodkov na športnih prireditvah in ohranili športne objekte varne ter prijazne širokemu krogu športnih oboževalcev. Predstavnik MNZ, Dr. Miroslav Žaberl, je prav tako omenil, da bo že jutri v Državnem zboru potekala prva obravnava omenjeni predloga. Zakon bo po besedah g. Žaberla sprejet v dveh mesecih, do popolne uveljavitve pa je predviden še rok 60 dni po sprejetjiu v Državnem zboru RS. Vsekakor bo zakon stopil veljavo pred začetkom evropskega prvenstva v košarki v Sloveniji, Eurobasket 2013.

V.d. direktorja Direktorata za šport, mag. Drago Balent, je omenil nekaj segmentov ureditve predvsem področja preprečevanja nasilja na športnih prireditvah, znotraj evropskih institucij, na primer Evropskega parlamenta. Ta je namreč ustanovil posebno delovno telo, ki se ukvarja z delikventnimi primeri v športu. Vsi gostje omizja so se strinjali, da je potrebno v Sloveniji čimprej ustanoviti posebno telo, ki bo redno spremljala dogajanja na športnih prireditvah ter pristojne organe, zveze in društva opozarjala na ukrepe, ki jih je potrebno zagotoviti za preprečevanje zavržnih ravnanj. Pobudo za ustanovitev tega telesa bo prevzel Sindikat športnikov Slovenije skupaj z Direktoratom za šport RS.

Okroglo mizo so gostje zaključili z skupnim sporočilom za javnost, da je s strani vseh akterjev v slovenskem športu obvezna NIČELNA TOLERANCA do vseh pojavov diskriminacije, rasizma in nasilja na športnih prireditvah.

 

Poročilo STA:

V okviru tedna dejavnosti mednarodne organizacije Fare (16. - 21. oktober) je na pobudo Sindikata športnikov Slovenije (SŠS) in Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) potekala okrogla miza Preprečevanje diskriminacije in nasilja na športnih prireditvah. Sindikata bosta uskladila skupno izjavo ter jo posredovala ta teden.

"Z dvigom rdečega kartona so nogometaši 1. SNL pred začetkom tekem pozvali gledalce in navijače na tribunah k športnemu navijanju, brez diskriminatornih vzklikov ali nasilja. Na žalost njihov poziv, vsaj na večnem derbiju med Mariborom in Olimpijo ni bil uslišan. Zgodilo se je tisto, česar smo se najbolj bali - vdor navijača na igralno površino, izgredi, pretep med policijo in navijači ... Skratka zgražanja vreden dogodek," je uvodoma na okrogli mizi dejal moderator Marko Levovnik.

Slovenski nogometaši so z dvigom rdečih kartonov pred začetkom tekem opozorili na problematiko neprimernega navijanja v Sloveniji, predvsem v smislu sovraštva, poniževanj, zbadljivk ter tudi rasističnih opazk in nasilja. Nogometni stadioni morajo postati varno in zgledno okolje za vse generacije slovenskih navijačev. Le na ta način se bo povečalo število navijačev na nogometnih tekmah slovenskih klubov.

Minuli sobotni nogometni derbi med Mariborom in Olimpijo je znova veliko skrbi povzročil tudi policistom. Ti so imeli precej dela že pred tekmo, med tekmo pa so zaradi neredov izpraznili tribuno z organiziranimi navijači iz Ljubljane. Triintridesetletni Ljubljančan je pristal v mariborski bolnišnici, med lažje poškodovanimi pa so bili tudi policisti. Po tekmi so policisti izdali nekaj plačilnih nalogov tudi domačim navijačem. Ker so ti želeli stadion zapustiti, da bi obračunali z gostujočimi, so jim policisti za 20 minut omejili gibanje. Eden izmed voditeljev navijaške skupine je po ozvočenju pozival k nasilnemu preboju iz tribune, zato bodo policisti zoper njega uvedli prekrškovni postopek.

Koordinator dejavnosti v okviru mednarodne mreže Fare je v Sloveniji od lani inštitut Spolint Milana Hoste, ki je opozoril, da je to, kar je dandanes v medijih glede nasilja navijačev, le vrh ledene gore. "Gre za težko verbalno nasilje, psihološko in tudi fizično nasilje, ki je prisotno že na tekmah mladih," je opozoril Hosta. Predsednik SŠS in Spinsa Dejan Stefanović je dejal, da se ob vseh minulih dogodkih sprašuje, če so akcije opozarjanja na nasilje na stadionih sploh učinkovite. Po mnenju sindikatov je potrebno takojšnje ukrepanje proti kakršnem koli nasilju.

Generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge Miroslav Žaberl je dejal, da policijo zelo veseli akcija Pokažimo nasilju rdeč karton. "Če kdo misli, da bomo zgolj s spremembo zakonodaje rešili problem huliganstva, se moti. Le s preventivo bomo dosegli zastavljene cilje. Po mojem rešitve ni v represijskih policijskih ukrepih, temveč sta bolj pomembna izobraževanje in komunikacija," je dejal Žaberl in pojasnil oba nova ukrepa v sistemski prenovitvi policijske zakonodaje, ki gre jutri v prvo obravnavo v državnem zboru.

Ker je po njegovem treba ekstremne posameznike izločiti z naslednjih prireditev, bodo imeli policisti nekaj več pooblastil. Ob kršitvah bodo lahko izrekli enoletno prepoved obiskovanja športnih prireditev, drugi ukrep pa je namenjen skupinam, ki že med prihodom na neko prireditev kršijo javni red in mir. Policist bo takšnim lahko ustno odredil prepoved udeležbe, ukrep pa preneha, ko je prireditve konec. "Menimo, da bomo lahko na ta način odstranili vsaj tiste najbolj deviantne navijače, a dejstvo je, da le z represijo tega problema ne bomo rešili," meni Žaberl. Vodja oddelka za javni red in mir pri policiji Alojz Senčar je dejal, da policisti veliko delajo pred samimi prireditvami v smislu preventive.

V.d. direktorja direktorata za šport Drago Balent je ob tem dejal, da je šport preslikava stanja v družbi na sploh in da do zdaj očitno pri preprečevanju nasilja nismo bili dovolj učinkoviti. Podpredsednik NZS Stane Oražem se je strinjal z vsemi, ki so poudarili, da je problem zelo kompleksen. Dodal je, da je NZS v preteklosti že naredila več akcij v smislu preventive; na nacionalni ravni so opredelili ničelno toleranco do izgrednikov, zaposlili so svetovalca za varnost Željka Pavlico. "Zanima me, na kakšen način preprečiti posamezniku, ki je v preteklosti že storil določeno dejanje nasilja ali diskriminacije, da tega ne stori ponovno," je vprašal Oražem. Pavlica je poudaril, da je po njegovem pri reševanju teh težav najpomembnejša komunikacija z navijači.

Milan Germ, vodja varovanja na Eurobasketu 2013, je pozdravil spremembe zakona in dejal, da bo ta zanje pomenil lažje delo in nadzor prihodnje leto na košarkarskem evropskem prvenstvu. Predstavil je priprave na EP in poudaril, da bo ključno dobro sodelovanje s policijo. Goran Cvijić z RZS pa je povedal, da za zdaj k sreči s fizičnim nasiljem na rokometnih tekmah še nimajo težav. Pri RZS problem urejajo s pravilnikom, ki omogoča, da sodnika in delegat ob morebitnem verbalnem nasilju prekinejo tekmo. Poleg tega morajo starši vseh otrok, ki se vpišejo v rokometne klube, vsako sezono podpisati kodeks obnašanja. "Delamo sistematično, a se zavedamo, da to ni dovolj," je dejal Cvijić.

 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji