Novice

< nazaj

SPINS izvedel prvo izplačilo iz garancijskega sklada

Datum: 20.4.2017
Sindikat SPINS je pred nevi izvedel prvo izplačilo iz ”garancijskega sklada”, inštituta oziroma ugodnosti za člane, ki je v letošnji tekmovalni sezoni novost. Naj spomnimo, da se je vodstvo sindikata SPINS, po dolgih letih čakanja in prepričevanj socialnih partnerjev na področju nogometa odločilo, da samostojno ustanovi ”garancijski sklad”, v upanju, da bodo v prihodnje pri financiranju sklada sodelovali tudi ostali deležniki.

V prvem letu delovanja sklada je sindikat SPINS zagotovil sredstva iz lastnih rezerv, z rebalansom proračuna za tekočo tekmovalno sezono. V primeru insolventnosti športnega društva je tako članom sindikata na voljo 100.000,00 EUR, višina sredstev pa se bo vsako leto povečevala. Pravico do sredstev iz sklada imajo izključno člani SPINS, in sicer pod enakimi pogoji, ki jih predvideva Pravilnik SPINS o pravni pomoči, torej da imajo nogometaši podpisane pristopne izjave in poravnano članarino na začetku tekmovalne sezone oziroma najmanj šest mesecev pred uveljavljanjem te pravice.


Prvo izplačilo iz garancijskega sklada je prejel nekdanji nogometaš NK Zavrč, zdaj igralec NK Velenje, Mateo Mužek. Pri NK Zavrč so namreč v sredini pretekle tekmovalne sezone začeli zamujati z izplačilom pogodbenih obveznosti do nogometašev, prav tako pa v tem obdobju, nekaterim tujim nogometašem, niso plačevali obveznih prispevkov državi, ki so pri statusu samozaposlenega športnika, načeloma domena posameznikov/športnikov. Mužek se je po nekaj zapletih dogovoril z vodstvom kluba za sporazumno prekinitev pogodbe, z izplačilom dveh mesečnih plač, a ker je NK Zavrč kasneje pristal v stečaju, nogometaš dogovorjenega zneska ni dobil. Igralec je sicer s posredovanjem sindikata SPINS, ne vedoč, da bo prišlo do stečaja kluba, temu poslal najprej zahtevo za izplačilo zneska, hkrati pa primer prijavil disciplinskemu sodniku NZS. Ta je potrdil neporavnane zapadle finančne obveznosti do nogometaša in klubu NK Zavrč naložil dodatno finančno kazen. A kot smo omenili, zaradi stečaja kluba do izplačila igralcu in plačila kazni ni prišlo.
 
”Rad bi se zahvalil sindikatu SPINS za pravno in logistično pomoč, ki so mi jo nudili v teh težkih trenutkih. Na žalost veliko nogometašev Zavrča, zaradi prepovedi obiska sindikata SPINS v našem klubu, ni bilo seznanjenih z vsemi ugodnostmi, ki jih članstvo v sindikatu prinaša. Izjemno vesel sem, da sem s klubom dogovorjeni znesek zdaj dobil izplačan iz naslova ”garancijskega sklada”. Vsem nogometašev tako svetujem, naj se včlanijo v sindikat SPINS,” je na koncu dodal Mužek.
 
Naj omenimo, da so trenutno v teku pogovori z Nogometno zvezo Slovenije (NZS), med drugim tudi o enakovrednih vložkih vseh deležnikov na področju nogometa (NZS in klubov) v tako imenovani ”garancijski sklad”, s katerimi bi v prihodnjih sezonah znesek v skladu lahko znatno povečali.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji