Novice

< nazaj

ROGE25, mednarodni projekt namenjen razvoju ženskega nogometa

Datum: 2.3.2023
Ženski nogomet je v Evropi, v zadnjem desetletju, doživel znatno rast vendar se globoko zakoreninjena dediščina spolne diskriminacije v praksi še vedno kaže v obliki pomanjkanja priložnosti za ženske, da postanejo profesionalke in da imajo enake pravice ter pogoje nastopanja kot njihovi moški kolegi. Kršenje pogodbenih določil, neupravičeno prekinjene pogodbe, neredna plačila, nedosledno zdravstveno zavarovanje, pomanjkanje osnovnih delavskih pravic ter telesne in duševne (pre)obremenitve so med pritiski, s katerimi se danes soočajo nogometašice.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO je z namenom krepitve zmogljivosti za podporo sindikatom na nacionalni ravni, pri spodbujanju enakih možnosti, dostopa in vključevanja žensk v nogomet, pripravilo mednarodni projekt z nazivom ROGE25 (Raising Our Game Europe 2025). Projekt bo financiran s strani Evropske unije prek programa Erasmus+, v sodelovanju z Univerzo Bordeaux iz Francije in evropske divizije organizacije FIFPRO.
 
Projekt, v katerem aktivno sodeluje tudi sindikat SPINS, se bo izvajal s sedmimi partnerskimi sindikati, ki poleg Slovenije prihajajo iz Cipra, Danske, Francije, Italije, Nizozemske in Portugalske. Pri dejavnostih projekta se bodo vključevali tudi pridruženi partnerji iz Anglije, Grčije, Škotske, Španije in Švedske.
 
Sindikat SPINS bo dejavnosti projekta izkoriščal tudi za dosego že začrtanih ciljev v povezavi z vzpostavitvijo sistema enake obravnave članic ženske A nogometne reprezentance, v primerjavi z njihovimi moškimi kolegi in dvigom prepoznavnosti ter razvoju statusnih pravic nogometašic, ki nastopajo v državnem prvenstvu na nacionalni ravni.

Na tej povezavi lahko dostopate do spletne (pod)strani projekta.


Ostale novice

Sorodne novice

 • FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA
  17.6.2024

  FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA

  Pretekli teden je evropska divizija FIFPRO podprla svoja člana (UNFP in PFA) in vložila tožbo, v kateri predstavniki profesionalnih nogometašev izpodbijajo zakonitost odločitev FIFA.

 • ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj
  27.5.2024

  ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj

  Profesionalne nogometašice iz vse Evrope so se zbrale v Bilbau pred finalom UEFA Lige prvakinj za ženske, da bi izmenjale najboljše prakse in dobile vpogled v možnosti napredka ženskega nogometa, vse v okviru projekta Raising Our Game Europe 2025.

 • SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA
  9.2.2024

  SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA

  FIFA in FIFPRO sta 420 profesionalnim nogometašem namenila nadomestilo iz sklada FIFA, namenjenega nogometašem, ki so predvsem zaradi insolventnosti klubov ostali brez zagotovljenih pogodbenih obveznosti. Slovenskim nogometašem skupno 70.000 EUR.

 • Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023
  4.12.2023

  Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023

  Generalna skupščina FIFPRO 2023 je tokrat potekala v Cape Townu, v Južni Afriki. Na vsakoletnem dogodku so se zbrali delegati iz 66 pridruženih sindikatov in ostali deležniki iz sveta nogometa

 • Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave
  18.9.2023

  Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave

  Na dan enakega plačila svojo zavezanost k boju za enakopravnost, skupaj z nogometašicami po vsem svetu, potrjuje tudi svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO.

Sponzorji