Novice

< nazaj

ROGE25, mednarodni projekt namenjen razvoju ženskega nogometa

Datum: 2.3.2023
Ženski nogomet je v Evropi, v zadnjem desetletju, doživel znatno rast vendar se globoko zakoreninjena dediščina spolne diskriminacije v praksi še vedno kaže v obliki pomanjkanja priložnosti za ženske, da postanejo profesionalke in da imajo enake pravice ter pogoje nastopanja kot njihovi moški kolegi. Kršenje pogodbenih določil, neupravičeno prekinjene pogodbe, neredna plačila, nedosledno zdravstveno zavarovanje, pomanjkanje osnovnih delavskih pravic ter telesne in duševne (pre)obremenitve so med pritiski, s katerimi se danes soočajo nogometašice.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO je z namenom krepitve zmogljivosti za podporo sindikatom na nacionalni ravni, pri spodbujanju enakih možnosti, dostopa in vključevanja žensk v nogomet, pripravilo mednarodni projekt z nazivom ROGE25 (Raising Our Game Europe 2025). Projekt bo financiran s strani Evropske unije prek programa Erasmus+, v sodelovanju z Univerzo Bordeaux iz Francije in evropske divizije organizacije FIFPRO.
 
Projekt, v katerem aktivno sodeluje tudi sindikat SPINS, se bo izvajal s sedmimi partnerskimi sindikati, ki poleg Slovenije prihajajo iz Cipra, Danske, Francije, Italije, Nizozemske in Portugalske. Pri dejavnostih projekta se bodo vključevali tudi pridruženi partnerji iz Anglije, Grčije, Škotske, Španije in Švedske.
 
Sindikat SPINS bo dejavnosti projekta izkoriščal tudi za dosego že začrtanih ciljev v povezavi z vzpostavitvijo sistema enake obravnave članic ženske A nogometne reprezentance, v primerjavi z njihovimi moškimi kolegi in dvigom prepoznavnosti ter razvoju statusnih pravic nogometašic, ki nastopajo v državnem prvenstvu na nacionalni ravni.

Na tej povezavi lahko dostopate do spletne (pod)strani projekta.


Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji