Novice

< nazaj

ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj

Datum: 27.5.2024
Dogodek je združil igralke in sindikate iz 12 evropskih držav, pa tudi deležnike, kot sta UEFA in ECA, da bi sodelovali v panelnih razpravah in delavnicah o tem, kako dvigniti standarde ženskega nogometa v Evropi. Projekt Raising Our Game Europe 2025, znan tudi kot ROGE25, je zasnovan z namenom razvoja orodij in virov za podporo sindikatom pri spodbujanju enakih možnosti, dostopa in vključevanja za nogometašice. ROGE25, ki ga sofinancira program Erasmus+ Evropske unije, se izvaja v sodelovanju z Univerzo v Bordeauxu. FIFPRO Europe projekt izvaja s sedmimi partnerskimi sindikati, med katerimi je tudi sindikat SPINS (Ciper, Danska, Francija, Italija, Nizozemska, Portugalska, Slovenija) in petimi pridruženimi sindikati iz Anglije, Grčije, Škotske, Španije ter Švedske. Slovenijo oziroma sindikat SPINS je na dogodku zastopala Adrijana Mori, članica ženske A nogometne reprezentance in nemškega FFC Turbine Potsdam.
 
Generalni sekretar FIFPRO Europe Joachim Walltin je dejal: "Glavni cilj tega projekta je pomagati našim sindikatom izboljšati standarde v ženskem nogometu in zagotoviti igralkam pogoje, ki si jih resnično zaslužijo, da se celostno razvijajo in postanejo profesionalke. Igralke so najbolj primerne, da delijo izkušnje iz držav kjer nastopajo oziroma, kjer so bile vzgojene."
 
Dvodnevni dogodek se je začel s predstavitvama UEFA-ine vodje razvoja ženskega nogometa Emme Sykes in FIFPRO-jeve direktorice za globalno politiko in strateške odnose ženskega nogometa Sare Gregorius. Več kot dvajset profesionalnih nogometašic, ki se je udeležilo dogodka je opisalo svojo športno pot in ponazorilo status profesionalke v ženskem nogometu ter izpostavilo ključne manjkajoče elemente na poti do popolne profesionalizacije. Panel igralk z Rito Fontemanha (Sporting, Portugalska), Amber Verspaget (Feyenoord, Nizozemska), Charoulo Dimitriou (Panathinaikos, Grčija) in Martina Brustia (Sampdoria, Italija), ki ga je moderirala koordinatorka projekta ROGE25 Claudia van den Heiligenberg, je ponudil premišljene razprave in stališča iz različnih lig, z neprecenljivimi informacijami iz prakse.
 
Nato je sledila okrogla miza o napredku ženskega profesionalnega nogometa ki jo je moderirala dr. Alex Culvin, vodja strategije in raziskav ženskega nogometa pri FIFPRO, udeleženke panela pa so bile igralka Aston Ville in Anglije Lucy Staniforth, podpredsednica UEFA Laura McAllister, vodja oddelka za ženski nogomet pri ECA Claire Bloomfield in nekdanja direktorica ženske nogometne zveze v Angliji, Kelly Simmons .
 
Raziskovalka v projektu ROGE25 Caitlin Fisher, nekdanja profesionalna nogometašica, je nato delila ugotovitve projekta skupaj z Nicolasom Delormejem, izrednim profesorjem sociologije športa na Univerzi v Bordeauxu. Fisher je predstavil tako imenovano "kolo pogojev nastopanja" (angl. FIFPRO Wheel of Player Conditions), ki vsebuje 11 dimenzij temeljev globalnih standardov, ki bodo pomagali podpreti profesionalizacijo ženskega nogometa v Evropi.
 
Igralke so se nato vključile v delavnice, kjer so govorile o življenjskih izkušnjah in pobudah za boljše pogoje ter standarde nastopanja. Ponazorile so tudi, kakšna je njihova idealna kolektivna vizija za profesionalizacijo in začrtale prednostne naloge za komplet orodij, ki temelji na prej omenjenem "kolesu pogojev nastopanja" (angl. FIFPRO Wheel of Player Conditions).
 
Dogodek so igralke zaključile z ogledom finalne tekme lige prvakinj med FC Barcelona in Olimpique Lyonnais, ki so ga dobile prve z rezultatom 2:0.
 
»Izkušnja v Bilbau je bila edinstvena. Srečati se s toliko vrhunskimi nogometašicami, z njimi izmenjati pozitivne in tudi negativne izkušnje profesionalnega športa je neprecenjivo. Rada bi se zahvalila sindikatu SPINS za to priložnost hkrati pa se veselim vseh nadaljnjih korakov, ki jih bomo storili skupaj za napredek reprezentančnega nogometa in nogometa na lokalni ravni,« je v zaključku dejala Adrijana Mori. 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji