Novice

< nazaj

Sindikat SPINS zahteva najmanj 72 urni počitek med tekmami

Datum: 26.9.2023
V zadnjih tednih smo v Sloveniji lahko opazili neusklajenost tekmovalnega koledarja, ki ga pripravlja Nogometna zveza Slovenije, z nastopanjem najboljših slovenskih nogometnih klubov v evropskih tekmovanjih in domačem prvenstvu. Najbolj izstopata zadnja dva primera tekem NK Olimpija Ljubljana in NK Celje, ki sta morala po odigrani tekmi evropske lige, v manj kot 72 urah, odigrati tekmo državnega prvenstva. Na neprimerne termine tekem državnega prvenstva sta se ostro odzvala trenerja obeh ekip, v primeru medsebojne tekme pa sta vodstvi klubov celo apelirali na NZS, da bi termin tekme prestavili, a naj to ne bi bilo izvedljivo. Glede na dognanja medicinske stroke, nogometaši potrebujejo 120 ur (5 dni) počitka med zaporednimi tekmami, da lahko nastopajo po svojih najboljših močeh, z majhnim tveganjem poškodb. To je običajno čas, namenjen počitku, okrevanju in trenažnemu procesu. 
 
Sindikat SPINS tako od Nogometne zveze Slovenije zahteva, da se v izogib resnejšim zdravstenim posledicam nogometašev, v prihodnje v tekmovalnem koledarju predvidi vsaj 72 urni počitek med zaporednima tekmama, kar je tudi priporočen čas, dogovorjen med deležniki na mednarodni ravni.
 
V letu 2019 je sindikat SPINS prvič objavil izsledke raziskave z naslovom “At the Limit”, o (pre)obremenjenosti nogometašev, predvsem zaradi neprilagojenega urnika tekmovanj. Omenjeni raziskavi so do danes sledile še tri obsežne študije, v katere pa je bilo aktivno vključenih preko 1000 profesionalnih nogometašev, vrhunskih trenerjev in 92 strokovnjakov za fizično pripravljenost z reprezentančnimi izkušnjami. Raziskave so potekale v sodelovanju z institucijami medicinske stroke, ki so nudile podporo pri analizi in interpretaciji pridobljenih izsledkov raziskav.
 
Poudarek analiz rezultatov raziskav je usmerjen predvsem na neusklajene koledarje mednarodnih in domačih tekmovanj ter posledično povečanju obsega delovnih obremenitev v preteklih nekaj sezonah, kar močno vpliva na zdravje in dobro počutje profesionalnih nogometašev. Čeprav so tveganja za poškodbe in slabši rezultati na igrišču splošno znane posledice preobremenjenosti, zadnje ugotovitve raziskav izpostavljajo tudi nevarnosti predčasnega zaključka športne kariere, povišano pojavnost motenj duševnega zdravja ter težav v zasebnem življenju posameznikov. 
 
Sindikat SPINS zagovarja stališče, da je zaščita integritete domačih tekmovanj prioritetna naloga Nogometne zveze Slovenije. Tem bi morali nameniti mnogo več pozornosti, predvsem z vključitvijo deležnikov, nogometašev oziroma njihovih predstavnikov, v proces nastajanja in prilagajanja tekmovalnega koledarja. Naj dodamo, da tudi na mednarodni ravni zaenkrat ni sistemskih zaščitnih ukrepov za povečane obremenitve nogometašev, zato je toliko večja pozornost domačemu okolju še bolj pomembna.
 
Pogoji in način izvajanja dela bi se morali pred vsako sezono dogovoriti v okviru socialnega dialoga v nogometu ter zapisati v kolektivni pogodbi, ki bi zavezovala vse deležnike k spoštovanju in zaščiti integritete nogometa v Sloveniji.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji