Novice

< nazaj

Sprejeto reformo trga dela bodo občutili tudi nogometaši

Datum: 6.3.2013
Reforma Zakona o delovnih razmerjih (ZDR), ki je bila sprejeta v Državnem zboru, prinaša nekaj pozitivnih sprememb za delavce. V  primeru prehoda na redna delovna razmerja, bodo teh sprememb deležni tudi slovenski nogometaši.
 
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR) bo pričel veljati 30. dan po objavi v Uradnem listu RS, torej v prvi polovici meseca aprila. Namen novega ZDR je, da naj bi na eni strani povečeval fleksibilnost delovnega razmerja, po drugi strani pa odpravljal tako imenovano segmentacijo trga dela. Medtem ko je bila za delodajalsko stran prioriteta zmanjševanje stroškov dela (odprava dodatka za delovno dobo, plačanega odmora za malico, povračila potnih stroškov, itn), je bilo za sindikalno stran najpomembneje vpeljati ukrepe, ki bodo zmanjševali segmentacijo trga dela in povečevali pravno varnost.
 
Delavci bodo po novem ZDR pridobili kar nekaj pomembnih pravic, kot so:
- možnosti, da delavec, ki mu delodajalec ne bo v celoti plačal socialnih prispevkov, poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi (z vsemi pravicami na zavodu za zaposlovanje in odpravnino), delodajalec pa bo imel zgolj tri delovne dni časa, da kršitev odpravi,
- neplačevanje plač bo najstrožje sankcionirano,
- institut plačilne liste kot izvršilnega naslova - delavec bo v primeru neizplačane plače, na podlagi izdane plačilne liste (izdaja plačilne liste je namreč obveznost delodajalca) neposredno vložil izvršilni predlog.
- itn.
 
V primeru upoštevanja minimalnih zahtev, ki jih predvideva Avtonomna pogodba v nogometu, ki je prvi dokument te vrste na področju športa v EU, bodo teh pravic deležni tudi nogometaši.
 
V povezavi z implementacijo omenjenega dokumenta, se bodo na vzpostavitvenem sestanku, v ponedeljek 11. 3. 2013 v Nyonu, na sedežu UEFA srečali vsi partnerji socialnega dialoga v profesionalnem nogometu, torej FIFPro (nogometaši), EPFL (lige), ECA (klubi) in UEFA, kjer bo predstavljen postopek uveljavitve minimalnih zahtev za enotno pogodbo nogometašev. Srečanja se bodo poleg predstavnikov SPINS udeležili tudi predstavniki NZS in klubov (NK Maribor).
 
Naj še omenimo, da so se pred dvema letoma, ob seznanitvi s pozitivnimi in negativnimi vidiki uvedbe rednih delovnih razmerij, skoraj vsi nogometaši (96 %) 1. SNL, že pozitivno opredelili do uvedbe rednih delovnih razmerij. 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji