Novice

< nazaj

Nogometašice, udeleženke svetovnega prvenstva, zahtevajo izenačitev denarnih nagrad z moškimi kolegi

Datum: 21.3.2023
Nogometašice, ki nastopajo za nacionalne reprezentance, uvrščene na svetovno prvenstvo, ki bo  letos potekalo v Avstraliji, so po nekajletnem zavzemanju za izboljšanje svojega statusa, pogojev nastopanja, denarnih nagrad in prerazporeditve drugih sredstev v okviru organizacije svetovnega prvenstva FIFA za ženske, že dosegle pomemben napredek, a ne zadanega cilja.
 
Igralke so se združile s preprostimi, a konkretnimi zahtevami, predvsem po večji profesionalizaciji največjega in najbolj odmevnega mednarodnega tekmovanja. Enaki predpisi in pogoji, pravična prerazporeditev denarnih nagrad igralkam, enakopravnost v primerjavi z njihovimi moškimi kolegi in sporazum, ki bi zagotovil te zaveze, so bile zahteve, ki so jih nogometašice naslovile na svetovno nogometno zvezo FIFA. 
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, sindikati na nacionalnih ravneh in igralke pozdravljajo napredek, ki ga je svetovna nogometna zveza FIFA dosegla na področju zagotavljanja dobrih pogojev in denarnih nagrad na prihajajočem svetovnem prvenstvu za ženske. Napredek dokazuje dejstvo, da si tako igralke kot svetovna nogometna zveza FIFA, proaktivno prizadevata doseči višjo stopnjo pravične in enakopravne obravnave v okviru globalne nogometne industrije.
 
Zavzetost in volja nogometašic, da ustvarjajo ter spodbujajo razvoj ženskega nogometa, bo še naprej navdih za spremembe in rast. Delo še zdaleč ni končano. FIFPRO je namreč skupaj s 150 igralkami iz 25 reprezentanc že oktobra 2022 poslal pismo na FIFA, v katerem nogometašice jasno izražajo svoja stališča in zahteve, s katerimi vztrajajo pri popolni izenačitvi pogojev nastopanja in enakopravni obravnavi.  FIFA se na pismo uradno še ni odzvala, medtem ko igralke še naprej spodbujajo večjo profesionalizacijo. S takšni pristopom  lahko zagotovo ustvarijo trajno spremembo in dediščino, ki jo navdihujeta solidarnost in kolektivni duh.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji