Novice

< nazaj

Tudi profesionalni trenerji v Sloveniji odslej z enotnimi pogodbami

Datum: 7.10.2020
Naj spomnimo, da so bila dolgoletna prizadevanja sindikata SPINS dosežena z uvedbo enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa v Sloveniji. To se je zgodilo 1. julija 2018, od takrat pa je uporaba omenjene zaprte oblike pogodbe obveza vseh klubov. Ob tem je v tistem obdobju sindikat SPINS zaznal veliko vrzel pri (ne)spoštovanju statusnih pravic trenerjev. Z uvedbo neodvisne arbitraže pri NZS je sicer že naredil korak naprej pri zaščiti njihovih pravic, a se pri tem ni ustavil.
 
V okviru socialnega dialoga v nogometu, med relevantnimi deležniki (ZNTS, klubi, NZS) je SPINS za trenerje predlagal statusno ureditev pravic po vzoru nogometašev, ki svoje delo opravljajo v Sloveniji. Sledila je ustanovitev delovne skupine strokovnjakov (Bojan Prašnikar, Zdenko Verdenik, Simon Rožman, Matjaž Jakopič, Oliver Bogatinov), s katero je sindikat pripravil prvi osnutek enotne pogodbe za trenerje. Dokument je bil kasneje pregledan in potrjen s strani upravnega odbora Zveze nogometnih trenerjev Slovenije ZNTS.

Komisija za profesionalni nogomet NZS, je torej na svoji seji dne 5. oktobra 2020 potrdila implementacijo enotne pogodbe med  profesionalnimi trenerji in nogometnimi klubi, ki nastopajo v tekmovanjih NZS. Oba predloga besedila pogodbe, tako v civilno pravni, kot delovno pravni obliki, bosta v prihodnjih dneh redakcijsko usklajena s pripombami licenčnega oddelka NZS, za popolno ureditev statusa poklicnih trenerjev pa bo potrebna še sprememba nekaterih pravilnikov NZS. Enotna pogodba za trenerje je prva te vrste na svetu in skoraj v celoti izenačuje pravice nogometašev ter trenerjev.
 
Pogodbi bosta obvezni za uporabo z dnem 1.7.2021, o čemer bo NZS klube obvestila z okrožnico.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Obvestilo članom SPINS
  17.3.2021

  Obvestilo članom SPINS

  Obveščamo vas, da je zaradi izrednih razmer, ki so posledica pandemije virusa Covid-19, Izvršni odbor NZS sprejel sklep o odlogu plačila dela obveznosti do zaposlenih in ostalih odvisnih oseb v nogomentih klubih.

 • Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?
  20.11.2020

  Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?

  Kot smo pisali pred dnevi, je skupščina sindikata SPINS, na svoji 13. redni seji prvič podrobneje obravnavala problematiko in iskanje rešitev za članice A nogometne reprezentance ter nadaljnjega razvoja ženskega nogometa v Sloveniji.

 • Sindikat opozoril na neveljavnost klubskih pravilnikov
  21.10.2020

  Sindikat opozoril na neveljavnost klubskih pravilnikov

  Sindikat SPINS je v preteklih mesecih v praksi zasledil precej vsebinskih nepravilnosti posameznih klubskih pravilnikov klubov 1. SNL in pozval odgovorne predstavnike klubov, da pri pripravi le teh spoštujejo določbe enotne pogodbe.

 • Kapetani prvoligaških klubov za prekinitev vseh aktivnosti
  13.3.2020

  Kapetani prvoligaških klubov za prekinitev vseh aktivnosti

  Po posvetu s kapetani prvoligaških klubov smo NZS predlagali, da je potrebno v najkrajšem možnem času prekiniti vse aktivnosti v klubih. Nogometna zveza Slovenije je kasneje prekinila vsa tekmovanja pod svojim okriljem.

 • KORONAVIRUS: UKREPI IN NASVETI ZA NOGOMETAŠE
  12.3.2020

  KORONAVIRUS: UKREPI IN NASVETI ZA NOGOMETAŠE

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO je nogometašem, klubom in ligam pripravilo smernice o higienskih ukrepih za omejitev širjenja koronavirusa. Tudi sindikat SPINS od vsega začetka aktivno spremlja situacijo in je v rednem stiku s predstav

Sponzorji