Novice

< nazaj

Trenerji pozor! Pojavljajo se vse pogostejše kršitve vsebin enotnih pogodb

Datum: 27.9.2023
V zadnjem obdobju sindikat SPINS zaznava povečano število kršitev vsebin enotne Pogodbe o delu trenerja, ki jo je izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, na predlog Zveze nogometnih trenerjev Slovenije, Sindikata SPINS ter Komisije za profesionalni nogomet, implementiral na začetku tekmovalne sezone 2021/2022 in obvezal vse klube 1. in 2. SNL ter SŽNL, da v primeru podpisa profesionalne pogodbe s trenerjem uporabijo predvideno predlogo.

Enotna pogodba o delu trenerja vsebuje vse bistvene pravice, ki jih je za trenerje zahteval sindikat SPINS, hkrati pa jih narekuje tudi FIFA v okrožnici št. 1743. 

V praksi se vse pogosteje pojavljajo kršitve navodil, ki so bila klubom posredovana z okrožnico NZS 24/11 in sklepa o implementaciji enotne pogodbe za nogometne trenerje. Kršitve se najpogosteje pojavijo v obliki sprememb ali dopolnitev dela vsebine pogodb, ki je zaprta in se je ne sme spreminjati ter se nanaša na odpovedni rok v primeru prekinitve pogodbe ali pogojev izplačila v primeru bolniške odsotnosti trenerja. 

O kršitvah je sindikat SPINS že obvestil Nogometno zvezo Slovenije in predlagal ponovno informiranje klubov ter obvezno deponiranje in vsebinski pregled enotnih pogodb pri NZS, takoj po podpisu le teh, podobno kot to velja za profesionalne igralce. Prav tako bi morala biti za te vrste kršitve, v pravilih NZS, predvidena finančna sankcija. S takšnim ravnanjem bi zagotovo preprečili vse morebitne zlorabe. 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji