Novice

< nazaj

Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu

Datum: 19.11.2020
Skupščina sindikata SPINS je na svoji 13. redni seji soglasno podprla in potrdila vsebino predloga za oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu.

Sindikat SPINS in Sindikat športnikov Slovenije sta sledila in prav tako vsebinsko podprla razširjene predloge ukrepov za podporo športu, ki jih je Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez pred kratkim, z željo po vključitvi v PKP6, naslovil na MIZŠ oziroma ministrico, dr. Simono Kustec. Po mnejenu sindikatov in delodajalcev na področju športa je daleč najprimernejša rešitev za slovenski sponzorski trg v športu oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu, kar nadgrajuje pobudo predloga stranke NSi iz leta 2017, ki je bila usmerjen v olajšave donatorjem, ki vlagajo v slovenski šport. Konkretneje, predlagana je popolna oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za prejemnika sponzorstva za SDK dejavnost 93.120 (dejavnost športnih klubov) in 93.190 (druge športne dejavnosti) za sponzorska sredstva. Prav tako naj bi bila sponzorska sredstva pri dajalcu sponzorstva davčno priznana v višini 3-kratnika danega sponzorstva.
 
V preteklih nekaj tednih sta se glede pobude sistemskih rešitev za pomoč športu po epidemiji Covid -19 predstavnika Sindikata profesionalnih igralcev nogometašev sestala s predstavniki poslanskih skupin SDS, SMC, Nsi in LMŠ. Termini srečanj z ostalimi poslanskimi skupinami se zaradi trenutnih razmer še usklajujejo.

S ciljem ohranitve trenutnih sponzorjev, ki so bili ali bodo prizadeti zaradi pandemije Covid-19 in spodbujanja gospodarstva k vlaganju sponzorskih sredstev v šport je sindikat že oblikoval skupino predstavnikov poklicnih športnikov in vseh profesionalnih športnih društev iz najpomembnejših poklicnih kolektivnih športnih panog v Sloveniji (združenja prvoligašev in klubov iz košarke, rokometa, hokeja, odbojke in nogometa), ki bo na posebni novinarski konferenci ali z izjavo za javnost izpostavila probleme, ki so nastali zaradi pandemije in zagovarjala zakonodajne rešitve, s katerimi bo slovenski vrhunski poklicni šport sploh lahko preživel posledice krize in vsaj deloma ohranil konkurenčnost v evropskih ter svetovnih tekmovanjih.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji