Novice

< nazaj

Začetek socialnega dialoga v Nyonu

Datum: 29.1.2013
Vsi partnerji socialnega dialoga v profesionalnem nogometu, torej FIFPro (nogometaši), EPFL (lige), ECA (klubi) in UEFA, so se 17. januarja v Nyonu, na sedežu UEFA, zbrali na prvem vzpostavitvenem (kick-off) sestanku glede predstavitve postopka uveljavitve minimalnih zahtev za enotno pogodbo nogometašev.

"Minimalne zahteve za pogodbe igralcev predstavljajo zelo pomemben korak naprej. Živimo namreč v v letu 2013, ne pa v letu 1950," je v uvodnem govoru povedal predsednik UEFA Michel Platini in nadaljeval: "Implementacija Avtonomne pogodbe ni enostavna naloga, vendar pa smo prepričani v uspeh. Za dosego ciljev finančnega fair playa je potrebno pri vseh vzpostaviti razumne minimalne zahteve za pogodbe nogometašev."

Aprila leta 2012 so vsi partnerji podpisali Avtonomno pogodbo ter se s tem zavezali, da bodo v roku treh let zagotovili uveljavitev minimalnih zahtev v članicah UEFA. Čisto vsaka članica UEFA, ne le tiste znotraj EU, mora minimalne zahteve implementirati ter spoštovati vsa določila avtonomne pogodbe. Večina zahodno-evropskih že dosega standarde, ki zadovoljujejo minimalne zahteve, kar pa nikakor ne velja za Srednjo in Vzhodno Evrope.

Države, ki so pod strožjim nadzorom glede implementacije avtonomne pogodbe, so razdeljene v tri skupine, vse pa se bodo v treh različnih terminih sestale na sedežu UEFA. (glej mapo).
V prvo skupino so bili povabljeni predstavniki nogometašev, klubov, lig in nacionalnih nogometnih zvez iz Hrvaške, Srbije, Turčije, Rusije in Ukrajine. Po mnenju evropske divizije FIFPro je bilo srečanje precej uspešno, saj se je med udeleženci, ki so se podrobneje seznanili z določili avtonomne pogodbe, razvila živahna razprava o pričakovanih posledicah spremenjene ureditve medsebojnih odnosov. Vse države bodo kasneje ustanovile delovne skupine, ki bodo vodile proces implementacije.

Po uvodnem sestanku bo nato v vseh navedenih državah sledil socialni dialog na nacionalni ravni, kjer bo potrebno v pogajanjih med vsemi strankami dialoga najti rešitve, na kakšen način v obstoječih sistemih ponotranjiti minimalne zahteve. Predstavniki FIFPro, UEFA, EPFL, ECA in po možnosti FIFA, bodo seveda skupaj obiskali vse države ter aktivno sodelovali v procesu.

Koordinator za Vzhodno in Srednjo Evropo ter član glavne delovne skupine EU za socialni dialog v nogometu, Dejan Stefanović, upa, da se bo vse skupaj odvilo zelo hitro, saj je potrebno Avtonomno pogodbo ponotranjiti v treh letih od podpisa pogodbe, torej od 19. aprila 2012. Pričakuje celo, da se bo v večini držav, proces zaključil še mnogo hitreje.

Trije glavni cilj v programu FIFPro, v povezavi s procesom implementacije, so sledeči:


1. Izboljšanje avtonomnega dialoga v vseh državah, pri čemer je potrebno popraviti predvsem vzdušje, ki vlada med socialnimi partnerji, predpogoj česar pa je seveda medsebojno pripoznanje.

2. Vzpostavitev primernega arbitražnega sistema, v katerem so v enaki meri zastopani predstavniki nogometašev in klubov.

3. Vsak nogometaš mora s klubom skleniti s klubom pogodbo o zaposlitvi, saj trenutno v mnogih državah, vključno s Slovenijo, nogometaši podpisujejo civilno-pravne pogodbe. Kot je dogovorjeno v Avtonomni pogodbi, mora imeti vsak nogometaš s klubom eno pisno pogodbo o zaposlitvi, ki je registrirana pri nacionalni nogometni zvezi.

Predstavniki iz Slovenije bodo v Nyon povabljeni v tretji skupini držav, in sicer 11. marca 2013. 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji