Novice

< nazaj

Nogometaša z znaki pretresa možganov takoj odstranite iz igrišča

Datum: 4.2.2019
Resna poškodba možganov nogometaša na Azijskem pokalu, ki se je zgodila pretekli petek nakazuje na pomembnost kampanje, v sklopu katere FIFPro izobražuje profesionalne nogometaše o resnosti poškodbe pretresa možgonov.
 
Med četrtino finala med Avstralijo in Združenimi arabskimi emirati (ZAE) je Fares Juma Al Saadi doživel trk z igralcem nasprotne ekipe, kar je pri kapetanu ZAE povzročilo kar nekaj ključnih simptomov pretresa možganov, vključno s pomanjkanjem moči za ublažitev padca, nenavadno lego rok in očitno izgubo zavesti.
 
Kljub temu so nogometašu še vedno dovolili vrnitev na igrišče, kjer se je nekajkrat spotaknil, preden so ga soigralci odstranili iz igre.
 
Pretres možganov je resna poškodba, pri kateri je potrebno ustrezno ukrepati, da bi preprečili dolgoročne učinke na zdravje, kot so depresija, utrujenost ali glavoboli.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je s pomočjo strokovnjakov medicine, zato izdalo napotilo vsem nogometašem o tem, kako ukrepati, ko pride do suma poškodbe možganov:
 
- Prepoznajte pretres možganov pri soigralcu ali igralcu nasprotne ekipe;
- Znake oškodbe takoj sporočite trenerju in medicinskem osebju;
- Igralca tako odstranite iz igre oziroma igrišča. 

Tudi sindikat SPINS bo v mesecu marcu, v sklopu rednih obiskov klubov 1. in 2. SNL, izvedel kampanjo o ozaveščanju, o ukrepih in preprečevanju te resne in v nogometu dokaj pogoste poškodbe.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji