Novice

< nazaj

Z aplikacijo ”Rdeči gumb” nad prirejanje rezultatov v nogometu

Datum: 16.6.2020
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO je za svoje člane, na podlagi aplikacije oziroma sistema opozarjanja na sum prirejanja rezultatov športnih tekem, ki jo je leta 2013 razvil finski sindikat profesionalnih igralcev nogometa (JPY), razvil tretjo generacijo aplikacije, ki bo nogometašem po vsem svetu omogočala varen način prenosa informacij zaupne narave, ki se nanašajo na prirejanje rezultatov ali drugih nepravilnosti v slovenskem nogometu.
 
Vsebina in ideja anonimne prijave prirejanja rezultatov preko posebne aplikacije, je bila v preteklosti že izpostavljena v sklopu mednarodnega projekta “Ne prirejaj! (angl. Don’t Fix It!)” in kasneje “Reci NE prirejanju rezultatov (angl. Say NO 2 match fixing)”, kjer se je pilotno vključilo osem držav EU. Problem pojavnosti in glavni vzroki prirejanja rezultatov na nogometnih tekmah so bili prvič predstavljeni ob najavi mednarodne raziskave Black Book Eastern Europe, kjer je kot soavtor sodeloval tudi sindikat SPINS. Kmalu zatem se je pojavila ideja o aplikaciji “Red Button”, ki se je v praksi razvijala vse do letošnjega leta, ko je zaživela tretja generacija te aplikacije. 
 
Rdeči gumb (angl. Red Button), kot se imenuje aplikacija, bo nameščena na mobilnih telefonih nogometašev, pri čemer bodo lahko le ti brez možnosti sledenja prijavili vsakršen poskus prirejanja rezultatov, napeljevanje k prirejanju rezultatov ali zgolj sum na takšno početje. Nogometaše bodo v prihajajočih mesecih predstavniki sindikata SPINS, na rednih sestankih, usposobili za uporabo mobilne aplikacije. Vse prijave bodo preko predstavnikov sindikata posredovane pristojnim institucijam, ki bodo primer raziskale in po potrebi ukrepale.

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji