Novice

< nazaj

FIFPro nogometaše opozarja na neplačila klubov

Datum: 22.8.2013
Združenje FIFPro svetuje vsem profesionalnim igralcem nogometa, naj bodo izredno kritični pri podpisovanju pogodb za nove klube in hkrati odsvetuje podpis pogodb s klubi na Cipru, v Grčiji ali Turčiji – še posebej s tistimi klubi, ki ne igrajo v evropskih ligah. Sindikat SPINS na ”črno listo” dodaja tudi Romunijo.
 
FIFPro tako zagovarja negativno mnenje o pristopih igralcev, ki ga je izdal nizozemski Sindikat profesionalnih igralcev nogometa (DVVCS) in svetuje, da priporočilo upoštevajo tudi vsi nacionalni sindikati. Julija in avgusta klubi namreč iščejo nove igralce, zato bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da nogometaše privabijo v svoje vrste: obljubljajo neverjetne plače, luksuzna bivališča, ambiciozne načrte, bonuse za podpis pogodb, privlačne bonusne sisteme ali odstotek od odškodnin za bodoče prestope.
 
Na žalost so pri združenju FIFPro ugotovili, da se mnogi klubi ne držijo svojih obljub. Po navadi se že po nekaj mesecih izkaže, da klub nima zadostnih finančnih sredstev, zato morajo igralci na plačo čakati tudi po več mesecev ali plačila ne prejmejo nikoli. Nekateri nogometaši so zato prisiljeni zapustiti svoje domove, saj klubi ne morejo ali preprosto prenehajo s plačili najemnin. Tudi bonusov nikoli več ne omenijo. 
 
Oškodovanim nogometašem ne preostane nič drugega, kot da pričnejo z dolgotrajnimi sodnimi postopki preko arbitraže za reševanje sporov FIFA DRC (Dispute Resolution Chamber), da bi dobili, kar jim pripada: plačilo. Včasih se to izkaže za nemogoče, saj klub medtem že razglasi bankrot.
 
Združenje FIFPro zato svetuje nogometašem, da pri nacionalnih sindikatih pridobijo informacije o situaciji v klubu in državi še pred podpisom pogodbe. FIFPro želi opozoriti nogometaše in sindikate predvsem o slabi plačilni disciplini klubov na Cipru, v Grčiji in Turčiji, pri čemer SPINS opominja tudi na Romunijo. Ciper je po številu primerov, vloženih na arbitražo FIFA DRC, z velikim naskokom na prvem mestu že leta, medtem ko Grčija in Turčija konkurirata za drugo mesto. V vseh treh državah število sporov narašča vsako leto; izjema so le klubi, ki igrajo v evropskih ligah, saj sprejmejo sistem licenciranja združenja UEFA, ki zmanjšuje tovrstna tveganja.
 
Pri združenju FIFPro so izvedeli, da je FIFA nedavno razširila svoj pravni oddelek v upanju, da bo na tak način mnoge spore možno obravnavati hitreje. Zadovoljni so, da namerava FIFA reševanju sporov nameniti več sredstev, a se obenem zavedajo, kaj ta odločitev dejansko pomeni: ogromno število nerešenih sporov zahteva vključevanje novih odvetnikov.
 
Število primerov, ki jih obravnava arbitraža FIFA DRC, je samo delček resničnega problema. Arbitraža FIFA DRC se namreč ukvarja samo s spori na mednarodni ravni, zato se nogometaši, ki igrajo samo na nacionalni ravni, k združenju FIFA ne morejo zateči, poleg tega pa so možnosti na nacionalni ravni zelo omejene. Po drugi strani pa so številni primeri rešeni s pomočjo intervencije nacionalnih nogometnih sindikatov. Z vidika združenja FIFPro je enotna pogodba o zaposlitvi med klubom in igralcem tako primarna zahteva v profesionalnem nogometu.
 
 
Nizozemska
VVCS, nizozemski Sindikat profesionalnih igralcev nogometa, je igralcem svetoval, da ti ne odidejo na Ciper, v Grčijo ali Turčijo. “Ne storite tega!” je nogometaše pozval generalni direktor Louis Everard. Po njegovem mnenju ima vsaj 50 odstotkov nogometašev iz Nizozemske resne probleme v državah, kjer ne izplačujejo plač.
 
 
Strokovna skupina združenja FIFPro izjavlja, da je treba številne probleme, povezane z obstoječim sistemom prestopov igralcev obravnavati skrbno in resno. V ta namen je združenje FIFPro ustanovilo strokovno skupino, ki bo preučila in zagotovila potrebna priporočila glede prestopov igralcev, okrepila dobro prakso njihovega vodenja, uveljavila učinkovit sistem in zmanjšala število sporov. Skupina se bo prvič srečala 16. septembra, rezultate svojih aktivnosti pa bo predstavila že decembra 2013.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji