Novice

< nazaj

FIFPro skrbi vpliv lastništva s strani tretjih oseb

Datum: 23.8.2013
FIFPro je zaskrbljen zaradi navidezno naraščajočega vpliva lastništva s strani tretjih oseb. Čeprav tovrstno lastništvo predpisi združenja FIFA prepovedujejo, pa se zdi, da vedno več in več klubov izkorišča tretje osebe.
 
“Lastništvo s strani tretje osebe” opisuje položaj, ko je nogometaš sicer registriran pri klubu, toda tretja oseba ima direktno finančno korist od igralčevih prihodnjih prestopov. Tretje osebe so predvsem agenti in investicijski skladi. Lastništvo s strani tretjih oseb ustvarja izredno donosne priložnosti za akterje, ki v nogomet sicer niso neposredno vpleteni. S klubi sklenejo pogodbo, da bi si zagotovili “donosnost naložbe”, posledica česar je neizogibna obveznost kluba, da zadevnega igralca tudi proda.
 
FIFPro skrbi vedno večji vpliv lastništva s strani tretjih oseb zaradi številnih razlogov, med drugim:
·      Obstaja tveganje za konflikt interesov, saj imajo tretje osebe lahko v lasti različne nogometaše v različnih klubih. To lahko ogrozi integriteto tekmovanj;
·      Obstaja tveganje, da se nogometaše obravnava kot blago, saj tretje osebe zanima zgolj dobiček, ki pa ga lahko ustvarijo samo s prestopi. To lahko vodi do preprodaj ali lastništva;
·      Obstaja tveganje, da bodo tretje osebe zahtevale znatne deleže prihodkov izven igre;
·      Obstaja veliko tveganje, da bi bil ugled igre omadeževan, saj bi tretje osebe lahko uporabile svoj vpliv, da bi v klubu zahtevale vodilno vlogo za svojega igralca.
 
FIFPro želi opozoriti na grožnjo, ki jo za prihodnost karier mnogih nogometašev predstavlja lastništvo s strani tretjih oseb. Obstajajo številni primeri, ko so nogometaši nepoučeni o svojih pravicah in ne vedo, da jih lahko prodajo t.i. investitorjem. To pomeni, da nimajo vpliva na svojo prihodnost in absolutno nikakršne svobode gibanja.
 
Iz tega razloga združenje FIFPro zahteva strogo uveljavitev Pravilnika združenja FIFA, ki zadeva lastništvo s strani tretjih oseb (Člen 18bis, FIFA RSTP) ter prepoved trgovanja z registracijskimi pravicami s katerimi koli drugimi strankami, kot s klubi.

Lastništvo s strani tretjih oseb sta izkusila tudi Carlos Tevez in Javier Mascherano (na sliki). 

Strokovna skupina FIFPro
Združenje FIFPro izjavlja, da je treba številne probleme, povezane z obstoječim sistemom prestopov igralcev obravnavati skrbno in resno. V ta namen je ustanovilo strokovno skupino, ki bo preučila in zagotovila potrebna priporočila glede prestopov igralcev, okrepila dobro prakso njihovega vodenja, uveljavila učinkovit sistem in zmanjšala število sporov. Skupina se bo prvič srečala 16. septembra, rezultate svojih aktivnosti pa bo predstavila že decembra 2013.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji