Novice

< nazaj

Združenje FIFPro zahteva spremembe sistema prestopov

Datum: 2.10.2013
Mads Øland, član upravnega odbora pri združenju FIFPro, je na konferenci EU Sport Forum v Litvi izrazil zaskrbljenost nad obstoječim sistemom prestopov: ”Če želimo ohraniti sistem prestopov, moramo vzpostaviti ravnovesje moči med klubi in igralci.” Evropska Unija je namreč 30. septembra in 1. oktobra v Vilni v Litvi organizirala letni dogodek Sport Forum, ki predstavlja osrednji del strukturiranega dialoga med evropskimi institucijami in športnimi organizacijami.
 
Po nedavni objavi neodvisne študije o sistemu prestopov igralcev, ki jo je finančno podprla Evropska komisija, je na dogodku Sport Forum potekala okrogla miza, ki so se je udeležili glavni deležniki v nogometu – združenja FIFA, UEFA, EPFL, ECA in FIFPro – ter upravni telesi na področju rugbyja (IRB) in košarke (FIBA).
 
Ob tej priložnosti je član upravnega odbora FIFPro Mads Øland, ki je na dogodku predstavljal sindikate, opozoril na neprestane kršitve pravic nogometašev in pozval k spremembi sistema prestopov: "S pogajanji iz leta 2001 smo skušali vzpostaviti ravnotežje med pravom EU, pravicami nogometašev kot delavcev, ki izhajajo iz tega prava, ter značilnostmi nogometnih tekmovanj.  A vendar pravilniki združenja FIFA o prestopih in njihova uporaba v praksi še danes ovirajo pravico do prostega gibanja nogometašev, kariere katerih pa ostajajo na milost in nemilost svojih delodajalcev. Nadomestilo za vzgojo igralcev, ki je v nasprotju z odločitvijo sodišča o primeru Bernard, enostranski izračun odškodnine zaradi kršitve pogodbe in umetno podaljšanje zaščitnega obdobja so le nekateri od načinov, s katerimi se svobodo gibanja nogometašev namerno omejuje. Stabilnost pogodb v evropskem nogometu je zato ogrožena. Vsak dan se igralci po vsej Evropi soočajo s kruto realnostjo, saj ne prejemajo plačil za svoje delo, so izolirani ali trenirajo ločeno od svoje ekipe. Če želimo ohraniti sistem prestopov, moramo vzpostaviti ravnovesje moči med klubi in igralci. "
 
Organizacija okrogle mize s stani Evropske Unije ob tej pomembni priložnosti predstavlja spodbudo za združenje FIFPro in dokazuje, da je reforma predpisov o prestopih nujna, kot še nikoli – ne le za deležnike v nogometu, temveč tudi za Evropsko Unijo. Pri združenju FIFPro so prepričani, da je treba sistem prestopov dokončno uskladiti s pravnim redom EU. Øland dodaja: "Dve nedavni študiji, ki sta bili izvedeni pod okriljem Evropske Unije – tako o sistemu prestopov kot o pravilu doma vzgojenih igralcev – sta potrdili naše skrbi o nekompatibilnosti nogometnih predpisov s pravom EU. Združenje FIFPro se je pripravljeno vključiti v dialog za izvedbo nujnih reform z deležniki v nogometu in Evropsko komisijo. Da bi dosegli uspeh, morajo vsi deležniki sprejeti, da morajo biti reforme v skladu z zakonodajo Evropske Unije in da se mora ustrezen dialog nadaljevati tako z Evropsko komisijo kot tudi znotraj evropskega sektorskega Odbora za socialni dialog ".
 
Øland je opomnil tudi predstavnike vlade in evropske institucije, da posledice tovrstnih neustreznih predpisov za prestope presegajo meje nogometne industrije: "Iz poročila FIFA TMS je jasno, da gre vsaj 28 % plačil, povezanih z mednarodnimi prestopi, v roke agentom. Vemo, da vpliv lastništva s strani tretje osebe v nogometnem svetu narašča. Združenje FIFPro je s študijo Črna knjiga Vzhodne Evrope dokazalo, kako nesprejemljivi delovni standardi v vzhodnoevropskih klubih in ligah vplivajo na pojav prirejanja tekem. Treba je priznati in izraziti zaskrbljenost nad temi dejavniki, ki ne škodujejo samo naši industriji, temveč spodbujajo kriminalne dejavnosti. Nogomet mora na te izzive odgovoriti sistemsko: izboljšati moramo standarde upravljanja in uspešno urediti našo industrijo namesto omejevati svobodo posameznim igralcem. "

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji