Novice

< nazaj

Podpora istospolno usmerjenim nogometašem

Datum: 10.1.2014
FIFPro obsoja vse vrste družbene diskriminacije. Prav tako največkrat negativen odnos do istospolno usmerjenih posameznikov, ki tega ne skrivajo oziroma se tega ne sramujejo v javnosti. Eden takšnih je bivši nemški nogometni reprezentant in med drugim tudi igralec Aston Ville, Thomas Hitzlsperger, ki se je kljub mnogim očitkom v javnosti prostovoljno odločil priznati in izpostaviti svojo spolno usmerjenost.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov, ki predstavlja približno 65.000 profesionalnih nogometašev po vsem svetu, se zavzema za enakopravno delovno okolje, brez diskriminiranja ali okrnjenih pravic, ne glede na nogometašev socialni status, vero, politično prepričanje, spol, spolno usmerjenost, starost, itn .
 
Generalni sekretar FIFPro, Theo Van Seggeln je pozdravil pogum Hitzlspergerja in obljubil popolno podporo FIFPRo oziroma vseh profesionalnih nogometašev. ”To je vsekakor velik korak za istospolno usmerjene nogometaše, ki največkrat živijo v strahu pred mnenjem družbe, ki jih obkroža. Upajmo, da bo priznanje, ki smo mu priča, doseglo pozitiven odziv pri širši javnosti in razblinilo nesprejemljive meje diskriminacije,” dodaja Van Seggeln
 
Na družbenih omrežjih se je javno odzvalo tudi nekaj bivših in še vedno aktivnih nogometašev ter nogometnih funkcionarjev. Gary Lineker mu je čestital, kot prvemu nogometašu angleške Premier lige, ki si je upal javno priznati svojo spolno usmerjenost. Prav tako je njegov pogum, s spoštovanjem pozdravil Lukas Podolski. Oliver Bierhoff, menedžer nemške nogometne reprezentance, je priznal, da nihče ni vedel o njegovi spolni usmerjenosti. ”Šele po koncu svoje športne kariere nas je o tem obvestil. Vsekakor vredno spoštovanja in podpore. Vsekakor mu stojimo ob strani,” je za konec deja Bierhoff. Prav tako se je z izjavo oglasil predsednik SPINS in član izvršnega odbora FIFPro Dejan Stefanović: ”V še vedno šovinističnem ozračju, ki vlada v garderobah, dejanje Hitzlspergerja zasluži popolno podporo in spoštovanje. Pokažimo diskriminaciji rdeči karton!”
 
Intervju v nemškem časopisu Die Zeit, v katerem je Hitzlsperger zaupal svojo skrivnost, si lahko preberete na tej povezavi in ogledate tukaj.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji