Novice

< nazaj

Sestanek FIFPro s komisarko Vassiliou v sklopu projekta ”Ne prirejaj”

Datum: 11.10.2013
Predstavniki združenja FIFPro, odgovorni za projekt ”Ne prirejaj”, so se sestali z evropsko komisarko za šport, Androullo Vassiliou, ki je pohvalila prizadevanja združenja FIFPro in njegovih partnerjev v boju proti prirejanju tekem.
 
Vodja projekta ”Ne nameščaj”, Frederique Winia, se je v Vilni (Litva) med konferenco Sport Forum pod okriljem Evropske unije sestala z evropsko komisarko za šport, Androullo Vassiliou. Obvestila jo je o poteku kampanje proti prirejanju tekem, ki jo združenje FIFPro organizira v sodelovanju z univerzo Birkbeck University in združenjem UEFA.
 
”Izkazala je izredno zanimanje za naš projekt, in sicer predvsem zato, ker meni, da prirejanje tekem predstavlja resno grožnjo športu,” je povedala Winia . ”Ceni dejstvo, da sindikati nogometašev obiskujemo slačilnice igralcev in z njimi govorimo neposredno, da bi jih izobrazili o nevarnostih prirejanja tekem. Dodala je, da upa, da uspeh našega projekta ne bodo omejen le na devet držav, ki v projektu sodelujejo, temveč da bomo pozitivno vplivali tudi na druge evropske države.”
 
Trenutno združenje FIFPro s svojimi partnerji širi sporočilo projekta s pomočjo Etičnega kodeksa, ki sta ga napisali združenji FIFPro in UEFA. Etični kodeks v slovenskem jeziku je na voljo tudi za slovenske nogometaše, saj ga je SPINS, Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, pripravil prav z namenom, da ga razdeli svojim članom ter drugim deležnikom v nogometu. Kot je namreč povedala tudi komisarka Vassiliou, kodeks predstavlja ”odlično pobudo za širjenje sporočila projekta.”
 
Winia dodaja: ”Naše srečanje s komisarko Vassiliou je bila odločna priložnost, da jo seznanimo z dejstvom, da so v večini primerov nogometaši žrtve prirejanja rezultatov, in ne njegovi pobudniki. Prirejanje rezultatov se ne začne z igralci – ti se pojavijo šele na koncu verige. Prepogosto so nogometaši strogo kaznovani, a resnični kriminalci ostajajo nekaznovani”.
 
Pri združenju FIFPro so poudarili, da neplačevanje predstavlja enega izmed glavnih razlogov, zakaj se nogometaši vpletajo v prirejanje tekem. Rezultati raziskave FIFPro namreč kažejo, da so nogometaši, ki svojih plač ne prejemajo redno ali plačil sploh ne prejemajo, veliko bolj ranljivi in s tem tudi veliko večji nevarnosti, da bodo k nameščanju sploh napeljani.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji