Novice

< nazaj

Z nogometaši na sestankih tudi o obvezni standardni pogodbi

Datum: 14.4.2019
V preteklem tednu so predstavniki sindikata SPINS začeli z rednimi sestanki po klubih 1. SNL, 2. SNL in 1. SŽNL, kjer nogometašem in nogometašicam med drugimi vsebinami ponovno predstavljajo tudi od 1. 7. 2019 dalje obvezno standardno pogodbo o igranju nogometa v Sloveniji.

Naj ponovno omenimo, da so bila dolgoletna prizadevanja sindikata SPINS z uvedbo standardne pogodbe o igranju nogometa v Sloveniji končno dosežena. Omenjena pogodba, ki je nogometašem in nogometnim klubom na voljo v delovnopravni in civilnopravni različici, po zaslugi sindikata na primeren način ureja statusne pravice nogometašev.


V okviru socialnega dialoga v nogometu med relevantnimi deležniki (igralci, klubi, lige in nacionalne zveze) so se izoblikovali osnovni kriteriji in zahteve, ki morajo biti vsebovani v pogodbah med nogometnimi klubi in igralci, z namenom, da se poenoteno uredijo pogodbena razmerja med pogodbenimi strankami. 

V zvezi z navedenim je Izvršni odbor NZS na svoji seji dne 19. junija 2018 sprejel sklep o obvezni uporabi standarne pogodbe o igranju nogometa za vse profesionalne pogodbe med nogometnimi klubi, ki nastopajo v tekmovanjih NZS in profesionalnimi igralci nogometa.  

Enotna pogodba o igranju nogometa vsebuje vse bistvene vsebine, ki jih zahtevata FIFA in  UEFA in ki posledično pripomorejo k zagotovitvi varnega ter stabilnega okolja v katerem delujejo nogometni klubi in nogometaši.
Pogodbo morajo od 1. julija 2018, pri sklepanju pogodb z igralci, obvezno uporabljati vsi klubi, ki z nogometaši sklepajo profesionalne pogodbe, ne glede na rang tekmovanja v katerem nastopajo. 


V skladu z Zakonom o športu (ZSpo-1) se delo v športu lahko, pod določenimi pogoji, opravlja na podlagi civilnopravne pogodbe ali delovnopravne pogodbe, zato je v primerih, ko sta nogometni klub in igralec soglasna, da sklepata delovno razmerje, v skladu z določili ZSpo-1 in Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) pripravljena ustrezno prilagojena oblika enotne pogodbe o igranju nogometa.

Obstoječe pogodbe med nogometnimi klubi in igralci morajo biti usklajene z enotno pogodbo o igranju nogometa do 1. julija 2019. 

Na spodnjih povezavah sta obe, civilnopravna in delovnopravna različica, enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa:

1. CIVILNOPRAVNA RAZLIČICA

Vzorec enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa​
Professional football contract

2. ​DELOVNOPRAVNA RAZLIČICA (POGODBA O ZAPOSLITVI)

Vzorec enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji