Novice

< nazaj

Sindikat SPINS predlagal spremembo Koledarja tekmovanj NZS, za sezono 2020/2021

Datum: 15.7.2020

Izvršni odbor NZS, je na seji dne 29. 6. 2020, sprejel Koledar tekmovanj za tekmovalno leto 2020/2021, kjer je predviden začetek tekmovanj v 1. in 2. SNL že 12. avgusta 2020. Po posvetovanju s člani Upravnega odbora SPINS in s predstavniki klubov 1. SNL  (trenerji in športnimi direktorji NK Olimpija, NK Domžale, NŠ Mura, NK Maribor, NK Celje, NK Tabor, NK Aluminij, NK Triglav, NK Rudar, NK Bravo) zagovarjamo stališče, da je potrebno začetek tekmovanj v obeh omenjenih ligah prestaviti na 15. avgust 2020.

Pri oblikovanju kompromisnega predloga smo upoštevali, da: 

- je minimalno trajanje letnega dopusta po zaključku tekmovalnega leta, ki ga predvideva standardna pogodba za profesionalne nogometaše, neprekinjeno vsaj dva tedna;
- je nekaj klubov, ob upoštevanju predvidenega začetka tekmovanj po okrožnici NZS, za nogometaše načrtovalo le 4 dni počitka, kar je veliko premalo za regeneracijo in psihološko razbremenitev nogometašev po zgoščenem urniku zadnjega dela trenutnega tekmovanja;
- so predstavniki vseh klubov 1. SNL, s katerimi smo stopili v stik, izrazili strinjanje s predlogom za prestavitev;
- so bili nogometaši v karanteni zaradi epidemije COVID - 19 s prepovedjo potovanj in bi bili, ob upoštevanju vseh okoliščin, brez možnosti primernega oddiha od meseca januarja do sredine decembra 2020;
- so nekateri nogometaši z družinami že rezervirali čas za oddih z družinami, ki je daljši od štirih dni;
- se lahko zgodi, da zaradi kvalifikacij za nastopanje v 1. SNL, nekateri nogometaši zadnjo tekmo odigrajo šele 29. julija 2020;
- po raziskavah (FIFPRO, WPA, EU ATHLETES, FIFA), ki so nam na voljo, zgoščeni urniki tekem in pomanjkanje počitka povzročajo pri posameznikih dodaten stres, kar lahko vodi posameznika v izgorelost, večjo dovzetnost za fizične poškodbe ali pa celo motnje duševnega zdravja. 

Na tej povezavi si lahko ogledate raziskavo At The Limit, ki nazorno predstavlja problem (pre)obremenitve vrhunskih nogometašev v svetu.

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji