Novice

< nazaj

FIFPro podpira prizadevanja in aktivnosti proti izsiljevanju nogometašev

Datum: 18.12.2012
Redni sestanek posvetovalnega telesa, Strateškega odbora UEFA, ki je potekal v Nyonu in katerega so se udeležili vsi deležniki evropskega (svetovnega) nogometa, predstavniki svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, svetovne nogometne zveze FIFA, evropskih nogometnih klubov (ECA) in profesionalnih lig (EPFL) je potekal v duhu iskanja konkretnih rešitev in sprememb, ki bi nogometnim klubom onemogočale nedopustne pritiske na igralce, v obdobju podaljševanja pogodb.
 
Naraščajoče število igralcev, ki jih klubi tako rekoč silijo v podpise novih pogodb je nedvomno zaskrbljujoče. Generalni sekretar FIFPro, Theo van Seggelen, je po sestanku opozoril na dejstvo, da so mnogi nogometaši med trajanjem veljavne pogodbe prisiljeni bodisi v podpis nove, z nižjimi prihodki, ali pa morajo podaljšati že obstoječo, saj jim na tak način klubi po zaključku pogodbe preprečijo prost prestop brez odškodnine.
 
Skrb vzbujajoči so predvsem vzvodi, ki se jih klubi poslužujejo v primeru nestrinjanja z njihovimi pogoji. Številni igralci posledično vstopajo v igro s klopi, nekateri celo ne igrajo ali pa jih sploh ni v kadru za različna tekmovanja in svoje ekipe spremljajo le s tribun, povečini pa ne smejo niti trenirati s svojimi soigralci. Tovrstna ravnanja so popolnoma v nasprotju z že sprejetimi pravili, ki jih je organizacija FIFPro, s FIFA in Evropsko komisijo sprejela leta 2001. Pogodbena stabilnost je temelj oziroma eden izmed najpomembnejših elementov pogodbenega razmerja, zato je prizadevanje FIFPro, da vključi tovrstne določbe  že v samo  besedilo pogodb, še toliko večje.
 
Na žalost smo priča vedno večjemu številu primerov izsiljevanja in neprimernega odnosa do nogometašev – eden najodmevnejših je trenutno Wesley Sneijder, ki pri Interju sedi na klopi za rezervne igralce –, a vendarle tudi v Sloveniji položaj ni rožnat. Spomnimo na nogometaša NK Olimpija Ljubljana, Bobana Joviča, ki ni želel podaljšati svoje pogodbe, zato je zaradi »slabe psihične pripravljenosti« ostal brez nastopa v Ljudskem vrtu, na oktobrskem derbiju med Mariborom in Olimpijo, svojo zadnjo prvenstveno tekmo pa je odigral 6.  oktobra. 21-letni napadalec je trenutno v nezavidljivi situaciji: »Upam, da se zadeve z Olimpijo čim prej uredijo, da bom lahko povedal tudi svojo plat zgodbe. Trenutno izjav na to temo zaradi pogodbe s klubom ne smem dajati, saj se bojim morebitnih, novih, sankcij,« še dodaja.
 
Nogometašem v takšnih primerih preostane le čakanje na boljšo priložnost pri novem »delodajalcu«.  Druga, a zaradi prevelikih pritiskov, največkrat ne tako zaželjena izbira je podaljšanje pogodbe v svojih klubih, a grenak priokus več kot očitno ostane. 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji