Novice

< nazaj

Norveška je za nastopanje za izbrano vrsto izenačila pogoje dela med ženskami in moškimi

Datum: 16.10.2017
Norveška nogometna zveza je v preteklem tednu s člani nogometne reprezentance sklenila dogovor, ki zagotavlja enako finančno nadomestilo za nastopanje za svojo državo, pri čemer bo moška ekipa finančno prispevala za žensko izbrano vrsto.
 
Predsednik norveškega sindikata športnikov NISO, Joachim Walltin, ki zastopa tudi interese profesionalnih nogometašev pozdravlja dogovor, ki je po njegovem vedenju prvi takšne vrste. Norveška nogometna zveza je tako predvidela podvojitev zneska, namenjenega ženski izbrani vrsti, v okviru, katerega nemajhni delež predstavlja tudi prispevek moških igralcev, ki ga trenutno prejmejo iz naslova komercialnih dejavnosti, ki se izvajajo v okviru nacionalnih ekip. ”Na Norveškem je enakopravnost izrednega pomena, zato menim, da je dogovor pomemben tako za državo kot za šport,” je dodal Walltin.
 
Sklenitev dogovora je prišla v času, ko je neskladje med denarjem in pogoji za moške ter ženske akterje v nogometu aktualno vprašanje. Na primer, Danska je zaradi spora o financah pred kratkim preklicala prijateljsko tekmo proti Nizozemski, Irskim igralkam pa je bilo rečeno, da se preoblečejo v svoje trenirke v straniščih, saj bi morale njihov komplet dresov deliti z mlajšimi ekipami. "Na Danskem še vedno tečejo pogajanja, v ZDA recimo pa so se stvari izboljšale, vendar smo morda edina država, kjer so moški in ženske sedaj obravnavani enakovredno," je dejal Walltin.
 
Caroline Graham Hansen, članica norveške reprezentance, se je na družabnem omrežju Instagram zahvalila svojim moškim kolegom za donacijo. "Hvala, ker ste naredili ta korak za ženske športnice. Enaka obravnava in pomoč, nam bosta olajšali doseči naše sanje,” je napisala poleg fotografije moške ekipe.
 
Walltin je dejal, da je potrebno podrobnosti dogovora še podrobneje opredeliti, a kljub temu bodo najverjetneje ženske igralke prejemale mesečno vsoto, odvisno od števila nastopov za izbrano vrsto, medtem ko moški prejemajo svoj denar letno. ”Za dekleta bo to zagotovo občutna razlika. Nekatere od njih dejansko delajo ali študirajo, ob tem pa igrajo nogomet, zato je težko napredovati,” dodaja Walltin.
 
Walltin je dejal, da so izboljšani finančni pogoji le en vidik dogovora, ki se je nanašal na nogometašice in nogometaše. "Občutek resničnega spoštovanja je zanje zelo pomemben," je dejal.
 
Na novico se je odzvala tudi Tjaša Tibaut, igralka ŽNK Olimpija in reprezentantka Slovenije: ”pozdravljam dogovor, ki so ga sklenili na Norveškem. Upam, da bodo v prihodnosti tudi slovenske nogometašice deležne vsaj približno takšne podpore NZS in moških kolegov, s čimer bi bil dosežen velik napredek in podlaga za razvoj ženskega nogometa v Sloveniji.”
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji