Novice

< nazaj

Mednarodna kampanja ”Pozor! Mine!” (”Danger! Mines!”) tudi s slovenskimi nogometaši

Datum: 19.5.2013
Poškodbam ob eksplozij min vsako leto podleže več tisoč oseb, še veliko več pa jih mine ranijo ali pohabijo. Na pobudo podpredsednika združenja FIFA, princa Alija Bina Al Husseina, se je akciji o ozaveščenosti o minah (”Pozor! Mine!”) ob 4. aprilu, mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min, pridružil tudi SPINS s svojimi člani, nogometaši 1. SNL.
 
Nogometaši 1. SNL so k akciji pristopili, da bi prispevali k ozaveščanju o nevarnostih min in vzbudili večjo pozornost za ta pereč problem. S slikami ob oznakah za minska polja in napisih o nevarnosti so opozorili na žrtve min, predvsem pa na ogrožene otroške begunce sirijskega porekla v Jordaniji, na njihove potrebe in težave ter pozvali k reševanju minske problematike.
 
Mine še vedno predstavljajo veliko težavo za skupnosti na prizadetih območjih, saj letno poškodujejo nemalo število oseb, prav zaradi enostavne in cenovno dostopne izdelave pa sodijo med najnevarnejša orožja. Še vedno se z njimi soočajo predvsem na revnejših področjih, ki so že sicer slabše ekonomsko razvita in potrebujejo dodatno pomoč. Med območja, kjer je minskih polj, ki ogrožajo nedolžne prebivalce, največ, sodita tudi Sloveniji bližnji BiH in Hrvaška, v največjem obsegu pa se z njimi srečujejo Afrika, Azija in Latinska Amerika.
 
Gre za eno izmed najzahrbtnejših razstreliv, saj prizadene tudi nedolžne žrtve: med njimi je kar 70 odstotkov otrok, mlajših od 15 let, ne glede na raso, veroizpoved, socialni in ekonomski položaj, spol, jezik, videz ali starost. Oseba, ki stopi na mino, lahko utrpi slepost, večina prizadetih ostane brez rok ali nog in nekateri celo umrejo. Kljub temu je odstranitvi min in pomoči žrtvam na globalni ravni namenjenih vedno manj sredstev, čeprav že pred 16. leti sprejeta ottawska konvencija prepoveduje uporabo, kopičenje zalog, proizvodnjo in prenos protipehotnih min ter spodbuja njihovo uničenje. 

Ostale novice

Sorodne novice

 • Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno
  19.12.2016

  Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

  V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.

 • Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro
  4.8.2015

  Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

  Združenje FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije ”Homeless World Cup”, ki je odgovorna za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin.

 • Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”
  22.10.2014

  Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”

  Jutri se bodo zaključile akcije v okviru mednarodnega projekta Fare Action Weeks 2014, kjer so bili tradicionalno aktivni tudi slovenski nogometaši.

 • Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton
  15.10.2014

  Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

  Ob začetku aktivnosti, v okviru mednarodnega projekta FARE Action weeks, smo se o pojavu diskriminacije in nasilja pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem in Sunnyjem Omoregiem.

 • Skupaj proti diskrimanciji in nasilju
  10.10.2014

  Skupaj proti diskrimanciji in nasilju

  V prihajajočih dveh tednih se bo zgodilo več kot 2000 aktivnosti v okviru ene največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, s ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.

Sponzorji