Novice

< nazaj

FIFPro in Pokaži nasilju rdeči karton obiskala Arsenal

Datum: 15.4.2013
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro in organizacija Show Racism the Red Card (”Pokaži nasilju rdeči karton”) sta v sodelovanju s klubom Arsenal FC in lokalno skupnostjo Islington na stadionu Emirates Stadium v Londonu, kjer domuje angleški prvoligaš, gostila dogodek, namenjen boju proti rasizmu.

Organizacija ”Pokaži nasilju rdeči karton” je k sodelovanju povabila mlade iz različnih osnovnih šol na celodnevno prireditev, ki se je začela z ogledom stadiona in pestrimi delavnicami na temo boja proti rasizmu. Mladi so raziskovali stereotipe, definirali pojem rasizma ter se učili o tem, kako se z rasizmom soočamo.

Dogodek se je nadaljeval z ogledom popolnoma novega DVD filma Pokaži rasizmu rdeči karton, v katerem so sodelovali nekateri najboljši profesionalni nogometaši. Za zaključek so otroci imeli priložnost postavljati vprašanja bivšim profesionalnim nogometašem in nogometašicam, kot sta Paul Davis in Drew Spence, namestniku generalnega sekretarja angleškega nogometnega sindikata PFA in članu odbora FIFPro, Bobbyju Barnesu in predstavnikom organizacije Pokaži nasilju rdeči karton.

V imenu FIFPro sta se dogodka udeležila tudi generalni sekretar Theo van Seggelen in odgovorni za področje rasizma, Tony Higgins. Slednji je nagovor sklenil s spodbudnimi besedami o prenašanju sporočila proti rasizmu, saj se boj proti rasizmu začne z izobraževanjem mladih o enakosti in nevarnostih, ki jih lahko povzročijo predsodki in stereotipi.

Tudi na slovenskih tleh se srečujemo z diskriminacijo in rasizmom, zato SPINS samostojno in v okviru mednarodne organizacije FARE že nekaj let organizira različne aktivnosti na temo boja proti rasizmu. V letu 2012 so na primer v 14. in 15. krogu 1. SNL nogometaši z dvigom rdečih kartonov pred začetkom tekem opozorili na problematiko neprimernega navijanja v Sloveniji. Organizirana je bila tudi okrogla miza na temo “Preprečevanje diskriminacije in nasilja na športnih prireditvah”,
 v zadnjem dejanju akcije pa je SPINS otrokom od osmega do šestnajstega leta na kampu FC Barcelona v Kopru predstavil vsebino projekta Pokaži diskriminaciji rdeči karton.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno
  19.12.2016

  Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

  V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.

 • Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro
  4.8.2015

  Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

  Združenje FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije ”Homeless World Cup”, ki je odgovorna za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin.

 • Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”
  22.10.2014

  Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”

  Jutri se bodo zaključile akcije v okviru mednarodnega projekta Fare Action Weeks 2014, kjer so bili tradicionalno aktivni tudi slovenski nogometaši.

 • Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton
  15.10.2014

  Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

  Ob začetku aktivnosti, v okviru mednarodnega projekta FARE Action weeks, smo se o pojavu diskriminacije in nasilja pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem in Sunnyjem Omoregiem.

 • Skupaj proti diskrimanciji in nasilju
  10.10.2014

  Skupaj proti diskrimanciji in nasilju

  V prihajajočih dveh tednih se bo zgodilo več kot 2000 aktivnosti v okviru ene največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, s ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.

Sponzorji