Novice

< nazaj

Igralci morajo varčevati za svojo prihodnost

Datum: 9.4.2013
Angleški nogometni sindikat oporeka podatkom, da trije od petih bivših igralcev Premier Lige bankrotirajo v petih letih po koncu kariere v profesionalnem nogometu, a igralcem vendarle svetujejo, naj ti pametno načrtujejo svojo finančno prihodnost.

Glede na pretekle izkušnje ocenjujejo, da realno po koncu kariere bankrotira približno med 10 in 20 odstotkov igralcev.  Kariera športnikov je veliko krajša od kariere običajnih ljudi bodisi zaradi zdravstvenih težav in poškodb (pred slabim mesecem je kariero profesionalnega športnika prekinil mladi, komaj 23-letni Fabio Faria zaradi težav s srcem) bodisi zaradi predčasnih prekinitev pogodb. Z zelo malo delovnimi izkušnjami izven nogometa in pogosto nizko izobrazbeno stopnjo je vključitev v trg dela težja, le redki pa med športno kariero zaslužijo dovolj denarja, da bi s prihranki dolgo preživeli.

V izogib kasnejšim finančnim težavam morajo igralci skrbno načrtovati svojo prihodnost, poudarja Gordon Taylor, predsednik angleškega sindikata in častni predsednik organizacije FIFPro. ”Gre za to, da varčujete, ste razumni, previdni in ne pričakujete, da boste po koncu kariere ohranili enak življenjski slog. Vsi igralci se temu ne morejo prilagoditi.” Igralcem s tovrstnimi težavami svetuje, naj se v teh primerih obrnejo na lokalne sindikate in ne na svoje agente.

Zaradi težav, s katerimi se soočajo mnogi bivši igralci, je pametno, da nogometaši o sekundarni karieri razmišljajo že med aktivnim igranjem, saj večina po koncu kariere zasluži tudi manj denarja. Za boljšo pripravljenost na zaključek kariere sta zato SPINS in Sindikat Športnikov Slovenije (SŠS) pripravila predlog Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov, s katerim bi športniki del prihodkov v času aktivne športne poti namenili varčevanju v t. i. ”premostitveni sklad”. S tem bi si omogočili tako večjo socialno varnost po končani karieri kot tudi lažji prehod na novo poklicno pot. 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji