Novice

< nazaj

Nogometaši v Čilu napovedali stavko in ogrozili začetek sezone

Datum: 14.7.2016
Zaplet je povzročila odpoved predloga čilske nogometne zveze (ANFP), ki je bil usklajen s sindikatom in ostalimi deležnimi v nogometu (medijskimi hišami, policijo, trenerji, … ), da se igralna sezona odvija med februarjem in decembrom, kar je primerljivo z urnikom ”običajnih” delavcev v tej državi. Pod pritiskom klubov so kot rečeno dogovora niso upoštevali in določili nadaljevanje z dosedanjo prakso tekmovanja, ki je potekalo med mesecem julijem in aprilom. Med državami Južne Amerike le v Braziliji in Boliviji poznajo enak urnik tekmovanj. Poleg tega se je ANFP odločila, da prestavi začetek tretjeligaškega tekmovanja, kar je botrovalo k ”brezposelnosti” kar 420 nogometašev. Prav tako so brez posvetovanj prilagodili pravila napredovanja oziroma nazadovanja v prvi ligi. Namesto dveh ekip naj bi od sedaj le ena bila tista, ki bo izpadla iz najvišjega ranga tekmovanj.
 
David Pizzaro, član reprezentance, ki je osvojila prvenstvo svoje celine je prepričan, da je reprezentančni nogomet sicer na vrhuncu, tisti doma pa naglo propada. ”Nekateri naši kolegi preživljajo zares težke trenutke in prav zato jih moramo podpreti,” dodaja Pizzaro.
 
V ponedeljek so nogometaši prve in druge državne lige, na skupščini sindikata SIFUP, enoglasno podprli predlog, da ohromijo začetek državnega prvenstva, v obeh omenjenih ligah, dokler za pogajalsko mizo z zvezo ne bo doseženega dogovora. Predmet pogajanj bodo oziroma so naslednja področja:
 
- Urejanje plačil v obliki plač in finančne poravnave ob koncu sezon za klube v prvih treh kategorijah.
- Spreminjanje sistema prvenstva v smislu promocije in izpadov klubov.
- Poenotenje koledarja prvenstva - od februarja do decembra.
- Razporejanje urnika tekem, ki se igrajo poleti - po 18.00 uri med 15. novembrom in 15. marcem.
- Določitev začetka "Clausura" prvenstva 2016-2017, za februar 2017.
- Določitev datuma začetka in financiranje drugoligaške ravni tekmovanja.
- Spreminjanje ekonomskih zahtev/pogojev za klube, ki gredo v drugi rang tekmovanja.
 
Za ponedeljek 18. 7. 2016 je bil določen ponoven sklic skupščine SIFUP kjer bodo poročali o napredku in sprejeli odločitev nadaljevanja ali prenehanja s stavko. Predstavniki sindikata so za konec naznanili, da se prvenstvo ne bo začelo dokler ne bo sklenjenega dogovora z zvezo.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji