Novice

< nazaj

V času karantene vse več nogometašev in nogometašic s simptomi depresije

Datum: 21.4.2020
Zaustavitev športnih tekmovanj in državne uredbe o izolaciji družbe po raziskavi, ki jo je pod vodstvom svetovnega združenja nogometnih sindikatov (FIFPRO) opravil Univerziteni klinični center v Amsterdamu, resno vpliva na psihično zdravje nogometašev in nogometašic. Predvsem pri slednjih je zaznati vse več simptomov depresije in tesnobe.

FIFPRo je pri analizi podatkov raziskave, ki so jo izvedli v 16 državah in pri kateri je sodelovalo 1134 moških s povprečno starostjo 26 let in 468 žensk s povprečno starostjo 23 let ugotovil, da 22 odstotkov nogometašic in 13 odstotkov nogometašev, ki so sodelovali v raziskavi, čuti psihične posledice več kot enomesečne ustavitve športnih dejavnosti zaradi novega koronavirusa.

Simptomi se kažejo različno: kot pomanjkanje energije in samozavesti ali pa tudi kot pomanjkanje zanimanja in apetita. V zadnjih raziskavah (decembra in januarja), ko sveta še ni pretresal covid-19, je bilo takšne simptome v profesionalnem nogometu opaziti le med 11 odstotki žensk in 6 odstotki moških.

"Te številke kažejo, da se je število igralcev, ki trpijo zaradi tesnobe in simptomov depresije, močno povečalo, od trenutka, ko je koronavirus vplival na zaustavitev treningov in tekmovanj. V nogometu so se morali tako kot družba v celoti, spoprijeti z družbeno izolacijo, prekinitvijo delovnega procesa, kar je pri mnogokaterem posamezniku ustvarilo dvome in skrbi v prihodnost. Nekateri morda niso bili dobro pripravljeni za soočanje s temi spremembami, zato jih spodbujamo, da poiščejo pomoč pri osebi, ki ji zaupajo, ali strokovnjaku za duševno zdravje. Bojim se, da to ne velja le za športnike in športnice, temveč za celotno družbo, ki se sooča z izrednimi razmerami, "je dejal vodja medicinske stroke pri  FIFPRO, dr. Vincent Gouttebarge.
 
Ob tem poudarjamo, da so nogometaši bližje običajni družbi, kot si mnogi mislijo zaradi visokih zaslužkov izjemnih posameznikov. "V povprečju se nogometašem pogodba izteče prej kot v dveh letih, povprečen prihodek pa ni dosti višji kot pri splošni javnosti. Številni nogometaši so odvisni le od svojih nogometnih veščin in niso pripravljeni na življenje po karieri."

Zelo pomembno je, da nogometaši in nogometašice v tem težkem času skrbijo drug za drugega, tako da ostanejo v stiku prek telefona ali video klicev. Če se počutijo nenavadno ali če opazijo kakšno vedenjsko spremembo oziroma duševno stisko, naj to zaupajo najbližjim ali strokovnemu osebju v klubu" je za konec dodal Vincent Gouttebarge. 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji