Novice

< nazaj

Katarske oblasti končno izpustile francoskega nogometaša

Datum: 6.12.2013
Zaradi pogodbenega spora s klubom Al-Jaish v katerem je nastopal Zahir Belounis, nogometaš francosko–alžirskega rodu, mu katarske oblasti niso hotele izdati izstopne vize oziroma mu prepovedale izstop iz države. Tako je bil 33 letnik s svojo družino dobesedno ujetnik te države. Izdajo vize so oblasti pogojevale z umikom tožbe proti omenjenemu klubu, ki mu več kot dve leti ni izplačeval pogodbenih obveznosti.
 
Generalni sekretar svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, Theo Van Seggelen je takoj, ko je izvedel za novico, poslal pismo predsedniku svetovne nogometne zveze FIFA in ga prosil za takojšnje ukrepe, ki se nanašajo na možnost zapustitve države, plačilo neizpolnjenih pogodbenih obveznosti in možnost nastopanja za drugi klub. Kampanja, ki jo je sprožil je imela velik doprinos k rešitvi te zapleten situacije.

Belounis je zadnje obdobje živel kot ujetnik - zaradi izpada dohodkov je bil primoran prodati večino osebnih stvari, zadnje mesece pa je z družino živel v stanovanju brez pohištva. FIFPro mu je pomagal z ustanovitvijo finančnega sklada in pri iskanju primernejše nastanitve v času, ko rešitev še ni bila znana.
 
Po besedah predstavnikov FIFPro, je takšno ravnanje označeno kot kršitev osnovnih človekovih pravic in svoboščin. Nedopustno je, da se v državi ki bo v letu 2022 gostila svetovno prvenstvo v nogometu dogajajo takšne stvari in da to ni osamljen primer kršitev človeškega dostojanstva. V začetku leta je podobna usoda doletela maroškega nogometaša Abdeslama Ouaddoua. Prav z razlogom iskanja rešitev se želijo predstavniki FIFPro sestati skupaj s katarskimi oblastmi in predstavniki FIFA. Ena yakšnih je uvedba tako imenovanega sistema »kafala« sponzoriranja. To pomeni, da bi imel vsak nogometaš ki nastopa za katerega od katarskih klubov možnost zapustiti državo, četudi se mu je delovno razmerje že izteklo. ”Sedanje stanje, kjer lahko klub onemogoči zapustitev države je nedopustno in ni v skladu z obstoječimi pravili FIFA”, še dodajajo na FIFPro.
 
Konec meseca novembra so nogometaša Zahirja Belounisa in njegovo družino izpustili iz ”ujetništva”. Ob prihodu na pariško letališče ga je ob množici mednarodnih medijev pričakal tudi prej omenjeni Abdeslam Ouaddou  (video si lahko ogledate tukaj).

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji