Novice

< nazaj

V Angliji, za TV pravice, plačali vrtoglave 3 milijarde funtov

Datum: 14.6.2012

Na dražbi za ekskluzivne pravice TV prenosov, prve angleške nogometne lige (Premier League), sta imela glavno vlogo medijska velikana Sky in BT. Dražba se je zaključila z vrtoglavim zneskom 3 milijard funtov, ki je bil za obdobje treh let, ponujen s strani novincev na področju športnih TV prenosov, medijske hiše BT in »starega mačka«, televizijske hiše Sky. S tem je znesek za pravice TV prenosov angleške »Premier« lige, poskočil za kar 71 odstotkov, v primerjavi z dosedanjimi dogovori.

To pomeni, da bo vsak izmed klubov prve angleške nogometne lige, letno dobil najmanj 14 milijonov funtov več, kot je dobil v preteklem obdobju. Angleški prvak, nogometni klub Manchaster City, je iz naslova prodaje TV pravic, v pretekli sezoni zaslužil kar 60,6 milijona funtov. Tako bo sedaj vsak televizijski prenos, ponudnika televizijskih storitev, stal neverjetnih 6,6 milijona funtov.

Televizijska hiša BSkyB, ki ima 20 letno zgodovino prenosov nogometnih tekem angleške prve lige, je za 2,3 milijarde funtov plačila, ohranila večino televizijskih pravic, s prenosom 116 tekem, v sezoni 2013/2014. Za veliko presenečenje pa je poskrbela televizisjka hiša BT, ki je z 738 milijoni funtov zakupila pravice 38 prenosov tekem, od katerih je 18 najbolj gledanih (prvovrstnih) tekem v sezoni.

Televizijska hiša BT, ki je iz boja izločila Setanto in ameriškega velikana ESPN, načrtuje oddajanje novega športnega programa, dosegljivega na različnih platformah. Izkoristili bodo svoje visoke hitrosti širokopasovnih storitev in večino tekem prenašali ob sobotah, v času kosila in v sredini tedna, zvečer.

Veliko povečanje prihodkov, je vsekakor dobra novica za lastnike klubov, njihove agente in vse ostale vpletene deležnike. A kljub rekordnemu zaslužku v pretekli sezoni, v višini 2,3 milijarde funtov, so angleški klubi naredili izgubo v višini 361 milijonov funtov. Vsekakor bodo nove pogodbe iz naslova prodaje pravic TV prenosov, omogočile klubom prve angleške lige, da bodo še naprej vzgajali mlade talentirane nogometaše in obnavljali spremljajočo infrastrukturo.

Izvršni direktor Premier lige, Richard Scudamore je dejal, da se začenja obdobje novega finančnega poslovanja, povezanega z vseevropskimi pravili trošenja sredstev v nogometnih klubih. »Upam, da bodo klubi denar vložili v kaj drugega, kot le igralske talente. Trajnostni razvoj je trenutno izrednega pomena,« je dodal.

Vsekakor pa vse skupaj vpliva tudi na gledalce oziroma navijače. Tako Sky kot BT, bosta primorana povišati plačilo naročnin, da se jima bo vloženi znesek poplačal. Ob tem pa bodo imeli klubi, zaradi večjih prihodkov, možnost subvencioniranja cene vstopnic in s tem posledično večjega obiska stadionov ter zneska v njihovih blagajnah.

Podobni kot v Angliji pa se je pred začetkom naslednje sezone zgodilo v nemški Bundesligi, kjer je znesek iz naslova prodaje TV pravic poskočil za kar 50 odstotkov. Tudi v Sloveniji, v zadnjih tednih z zanimanjem spremljamo, kdo bo tisti, ki bo v naslednji sezoni prenašal tekme 1. slovenske nogometne lige. Bo to morda novinec Planet 9, Šport TV, nacionalna televizija ali kdo drug? Bomo videli ...

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji