Novice

< nazaj

Festival multikulturnosti

Datum: 16.6.2012

Za nami je festival multikulturnosti, izveden v okviru projekta Integracijski paket za brezposelne migrante, begunce in prosilce za azil.  Projekt so pripravili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Slovenska filantropija, k nogometnemu delu pa je s praktičnimi darili in nogometnimi žogami pripomogel SPINS.

Celodnevnega festivala se je udeležilo okoli 400 obiskovalcev, ki so si lahko od desete ure zjutraj do večernih ur ogledali kar nekaj zelo zanimivih aktivnosti.

Pričelo se je z mednarodnim nogometnim turnirjem, na katerem so sodelovale ekipe prosilcev za azil ter migrantov iz vseh koncev sveta. Tako smo si lahko med drugim ogledali tudi spopad južnoameriške nogometne šole z nogometno šolo bivše Jugoslavije, ki je postregel z obilo atraktivnih potez.

Obiskovalcem Fužinskega gradu je bila na ogled razstava priznanega arhitekta Glenna Murcutta. Ob nogometnem turnirju se je odvijala pričela šahovska simultanka velemojstrice Ane Srebrnič s 23 zelo skoncentriranimi šahisti. Boj je trajal kar nekaj ur, in se zaključil z večinsko zmago Ane Srebrnič, ki je morala priznati premoč le trem šahistom. V vmesem času so se lahko mlajši obiskovalci vključili v delavnice za otroke in si ogledali lutkovno predstavo »Zgodba o kruhku«.

Mednarodni medkulturni nogometni turnir se je zaključil s podelitvijo nagrad prvim trem ekipam. Zmagala je ekipa delavcev migrantov »102«, na drugem mestu je pristala nogometna ekipa Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, medtem ko je tretje mesto osvojila ekipa prosilcev za azil »Somilano«. Vse tri ekipe dobile zmagovalne pokale, in tudi posebne nagrade, ki jih je prispeval SPINS.

Po zaključenem nogometnem turnirju se je festival nadaljeval s še eno lutkovno predstavo z naslovom »Polžek Samo«, potem pa se je preselil v notranjost gradu Fužine, kjer je bil uvodničar DJ Sinthetic s setom elektronske glasbe in (med)narodnim pesmim migrantskega pevskega zbora SOSAMMA.

Skratka – Festival multikulturnosti je postregel ne samo z izdatno mero različnih aktivnosti, temveč tudi z zvrhano mero medkulturne sproščenosti, smeha in deljenja zgodb v čudovitem nedeljskem dnevu.

Na spletni strani www.integracijskipaket.si si lahko ogledate tudi slike iz samega dogodka.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno
  19.12.2016

  Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

  V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.

 • Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro
  4.8.2015

  Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

  Združenje FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije ”Homeless World Cup”, ki je odgovorna za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin.

 • Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”
  22.10.2014

  Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”

  Jutri se bodo zaključile akcije v okviru mednarodnega projekta Fare Action Weeks 2014, kjer so bili tradicionalno aktivni tudi slovenski nogometaši.

 • Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton
  15.10.2014

  Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

  Ob začetku aktivnosti, v okviru mednarodnega projekta FARE Action weeks, smo se o pojavu diskriminacije in nasilja pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem in Sunnyjem Omoregiem.

 • Skupaj proti diskrimanciji in nasilju
  10.10.2014

  Skupaj proti diskrimanciji in nasilju

  V prihajajočih dveh tednih se bo zgodilo več kot 2000 aktivnosti v okviru ene največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, s ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.

Sponzorji