Novice

< nazaj

Na Cipru nogometašu grozili s pištolo

Datum: 2.3.2012

Venezuelskega profesionalnega nogometaša Cesarja Alberta Castra Pereza, zdaj že bivšega člana nogometnega kluba Olympiacos Nicosia iz Cipra, so neznanci s pištolo, udarci in grožnjami prisilili v podpis prekinitve pogodbe in s tem k odpovedi vseh dolgov, ki jih je imel klub do njega.

Povod za ta zares zaskrbljujoč in obsodbe vreden dogodek je po besedah predsednika ciperskega sindikata nogometašev, Spyrosa Neofytidisa, izviral predvsem iz nezadovoljstva vodstva kluba, s prikazano igro venezuelskega nogometaša.

Zaradi omenjenega spora je Castru klub dolgoval tri mesečne plače, zato je slednji reagiral preko svojega odvetnika in klub pozval k izplačilu dolga. Dva dni po poslanem pozivu, se klub še vedno ni odzval, zato je venezuelski igralec nadaljeval postopek in s pomočjo odvetnika poslal pismo na FIFA DRC. Po pravilniku FIFA je bil igralec namreč upravičen do enostranske prekinitve pogodbe, saj klub ni izpolnjeval pogodbenih obveznosti več kot tri zaporedne mesece. Misleč, da je s tem uredil vse formalnosti v ciperskem klubu, si je že rezerviral letalsko karto za Venezuelo.

A žalostna zgodba nogometaša se je šele začela. »V poznih večernih urah, sta na vrata mojega doma potrkala dva neznanca. Eden od njih me je močno udaril po vratu. Od mene sta zahtevala, da prekličem vse pozive o izplačilu neporavnanih obveznosti. Ko sem odklonil, sem dobil udarec v obraz, zaradi katerega sem padel po tleh. A grožnjam še ni bilo konca. Eden od moških mi je na obraz prislonil pištolo in mi začel groziti z ubojem. Pristal sem na podpis dokumentov, ki so nosili logotip kluba iz Nicosie,« je svojo tragično zgodbo opisal Castro.

S podpisom dokumenta, na katerem je bil tudi podpis predsednika kluba, je tako Castro pristal na izbris vseh dolgov kluba in prekinil pogodbo. Prestrašeni nogometaš je isti večer poklical predsednika ciperskega sindikata, ki ga je odpeljal na bolnišnični pregled, kjer so potrdili poškodbe na vratu in zlom zoba, kot posledico prejetih udarcev. Prav tako je nogometaš kriminalno dejanje prijavil policiji, ki je nemudoma sprožila preiskavo. Zaradi strahu pred vnovičnimi grožnjami je Castro zapustil Ciper že naslednji dan.

Svež primer Venezuelskega nogometaša je le eden mnogih, ki jasno ponazarjajo resnično zaskrbljujče stanje, ki vlada v nogometnih klubih vzhodne Evrope. Kljub predstavitvi Črne knjige za vzhodno Evropo (Black Book Eastern Europe) in javnemu pozivu svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, k takojšnji ureditvi razmer, še vedno nobena od pristojnih organizacij, kot sta UEFA in FIFA, ni storila ničesar, s čimer bi izboljšala statusni položaj ali vsaj varnost nogometašev.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji