Novice

< nazaj

Izšla je nova revija SPINS XI

Datum: 12.5.2012

Graditev pozitivne javne podobe nogometašev, kot jo drugod poznajo že dolgo časa, je po našem mnenju edini ključ do uspeha za vrnitev navijačev na nogometne stadione. S tem ciljem v mislih, sindikat SPINS že več let izvaja projekte družbene odgovornosti in akcije humanitarne narave ter tudi druge projekte, ki naj bi povečali ugled nogometa v slovenski družbi ter iz nogometašev naredili produktivne člane družbe, kot je univerzitetni študij na daljavo na Danskem. Vseeno pa opažamo, da se večina nogometnih klubov v Sloveniji še ne zaveda, da morajo sami projekte družbene odgovornosti nadaljevati ter ustvarjati nove.

Nekaj smo zajeli v tej reviji, vsi pa skoraj v celoti slonijo na naših plečih, saj država in Fundacija za šport, nerazumljivo, zanje še vedno nima popolnoma nobenega posluha. Število projektov sindikata se je povečalo do te mere, da jih na zadovoljivi ravni ni več mogoče izvajati, brez dodatne organizacijske in finančne pomoči vseh subjektov v slovenskem nogometu. Tu trdno verjamemo v sodelovanje krovne slovenske nogometne organizacije NZS, ki od 1. junija letos prevzema tekmovanje in trženje 1. SNL, s čimer se odpravlja ozko grlo pri pogajanjih za statusni položaj nogometašev v Sloveniji. V prihodnosti bomo zato skušali zbližati naša stališča ter vse moči usmeriti razvojne potenciale slovenskega nogometa, ki niso majhni. Veseli nas, da so odgovorni ljudje pri NZS prepoznali potrebo po neodvisnem razsojanju sporov ter po garancijskem skladu, ki sta osnova za obstoj profesionalnih klubov ter zaščito pravic nogometašev.

S podpisom avtonomne pogodbe, ki zavezujejo vse evropske nogometne zveze in klube ter jo urejajo predpisi EU, je v evropskem nogometu zavel nov veter. Največje spremembe bo povzročil ravno v Vzhodni Evropi, pod katero v organizacijskem smislu, na našo žalost, še vedno prištevamo tudi Slovenijo. UEFA bo, po besedah predsednika Platinija, s trdo roko bedela nad izpolnjevanjem določil iz navedene pogodbe. Le ta namreč predvideva tudi uvedbo delovnih razmerij, ki so predpogoj za obstoj normalnega socialnega dialoga, nečesa, kar že dolgo pogrešamo. Ob medsebojnem spoštovanju socialnih partnerjev v nogometu Slovenija lahko v letu dni postane zgled za vse naše sosede. Vsekakor bo imela, pri zagotavljanju primernega davčnega in socialnega statusa, odločilno vlogo Vlada RS, kost za glodanje smo ji s predlogom zakona o poklicnem zavarovanju športnikov že vrgli.

Vasja Simčič, ki smo ga tokrat upravičeno postavili na naslovno stran revije, je po našem mnenju lahko vzor vsem našim članom. Vasja je predstavnik sindikata v svojem klubu, nesebično pomaga svojim kolegom ter se vsestransko udejstvuje tudi izven igrišč. Na snemanju skupne akcije “Podaj naprej”, kateri je posvečen precejšen del revije, je, brez pomislekov, pristal na vpis v register donorjev organov in tkiv, ki ga v Sloveniji vodi zavod Slovenija Transplant. Akcija ozaveščanja o transplantaciji, ki se bo odvijala na slovenskih nogometnih igriščih in katere pobudnik je društvo Transplant, je korak v pravo smer, le slediti mu je treba.

Oglejte si revijo in uživajte v branju.


Revijo si lahko ogledate tukaj (.pdf dokument).

Ostale novice

Sorodne novice

 • Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno
  19.12.2016

  Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

  V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.

 • Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro
  4.8.2015

  Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

  Združenje FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije ”Homeless World Cup”, ki je odgovorna za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin.

 • Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”
  22.10.2014

  Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”

  Jutri se bodo zaključile akcije v okviru mednarodnega projekta Fare Action Weeks 2014, kjer so bili tradicionalno aktivni tudi slovenski nogometaši.

 • Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton
  15.10.2014

  Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

  Ob začetku aktivnosti, v okviru mednarodnega projekta FARE Action weeks, smo se o pojavu diskriminacije in nasilja pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem in Sunnyjem Omoregiem.

 • Skupaj proti diskrimanciji in nasilju
  10.10.2014

  Skupaj proti diskrimanciji in nasilju

  V prihajajočih dveh tednih se bo zgodilo več kot 2000 aktivnosti v okviru ene največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, s ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.

Sponzorji