Novice

< nazaj

FIFPro podpira odločitev nogometašev na Danskem

Datum: 16.3.2015
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro, popolnoma podpira odločitev članov danske nogometne reprezentance, ki so zaradi dolgotrajnih in neuspelih pogajanj o novi kolektivni pogodbi, nehote postali glavno jabolko spora med Dansko nogometno zvezo (DBU) in njihovim reprezentativnim sindikatom profesionalnih nogometašev - Spillerforeningen.
 
Nogometaši izbrane vrste so se za takšno potezo odločili predvsem iz razloga predolgega odlašanja pri sestavi in podpisu nove kolektivne pogodbe ter želji po aktivnem sodelovanju pri pripravi tega dokumenta. Do 1. avgusta 2014 je namreč veljala dotedanja kolektivna pogodba, od takrat pa so tekla pogajanja oziroma usklajevanja novih vsebin. Ker sta obe strani, tako sindikat kot nogometna zveza, stremeli k implementaciji lastnih interesov, do dogovora ni prišlo.  Na to so v veliki meri vplivali člani moške nogometne reprezentance, ki so s pritiskom in enotno akcijo dosegli premik in ponovno pripravljenost, predvsem vodstva nogometne zveze, k usklajevanju in pogajanjem.
 
Spor se je zanetil v mesecu februarju 2015, ko se je nogometna zveza brez vednosti ostalih deležnikov v nogometu odločila, da se izogne pogovorom s sindikatom nogometašev in obvesti javnost o postavljenem ultimatu 40 do 60 nogometašem, ki so bili takrat v širšem naboru reprezentančne ekipe. Poslali so jim pismo, s katerim so jih hoteli prisiliti k podpisu individualnih pogodb, v primeru zavrnitve podpisa pa bi sledila prepoved polletnega nastopanja za reprezentančne vrste. Med drugimi zahtevami je bilo v individualnih pogodbah zavedeno tudi 17 odstotno znižanje nadomestil za igranje in znatno povečanje aktivnosti na področju odnosov z javnostmi in splošnega vključevanja v sponzorske aktivnosti nogometne zveze DBU. Ker so nogometaši vse pravice iz javne podobe že prenesli na danski sindikat, je bilo nemogoče od njih pričakovati strinjanje s takšno vsebino pogodb. Reagirali so zrelo in enotno zavrnili podpis ponujenih dokumentov ter od vodstva zveze zahtevali ponovno uskladitev vsebin kolektivne pogodbe.
 
V tem času je konflikt prerasel meje moške članske nogometne reprezentance in se preselil na žensko izbrano vrsto in mlado reprezentanco do 21 let. Tudi slednji so reagirali solidarno in prenesli pravice iz javne podobe na danski sindikat. Več kot 140 danskih nogometašic in nogometašev je bilo tako trdno odločenih, da ostanejo enotni v želji, da se v čim krajšem času sklenejo pogajanja in podpiše nova kolektivna pogodba.
 
Predsednik svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro Philipe Piat je dejal, da je nezaslišano dejstvo, da zveza ignorira obstoj sindikata profesionalnih nogometašev, ki je uradni predstavnik le teh. Da ne omenjamo nesprejemljive prisile k podpisu individualnih pogodb za nastopanje v državni reprezentanci in grožnjo po prepovedi igranja za ”nepodpisnike”.
 
Bobby Barnes, predsednik evropske divizije FIFPro je dejal, da je nogomet moštveni šport, kjer morajo biti vsi posamezniki obravnavani enakovredno, naj bodo zvezdniki ali mladi, prihajajoči, nogometaši. Z nazornim prikazom solidarnosti, so danski nogometaši pokazali večplastno razumevanje osnovnih pravil in načel moštvenega športa. ”Vesel sem informacije, da je DBU prišla do spoznanja, da je sklenitev kolektivne pogodbe tudi v njihovem interesu. Možnost za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo 2016 bo mnogo večje, če ekipa ostane enotna in čustveno povezana, ” je še dodal Barnes.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji