Novice

< nazaj

Športniki in uporaba družabnih omrežij: previdnost ni odveč

Datum: 5.2.2015
Veliko športnikov danes redno uporablja družabna omrežja, kot so Twitter, Instagram, Facebook in druga, z namenom vzdrževanja stikov s svojimi navijači in ohranjanja pozitivnega imidža osebnosti. Omenjena omrežja ali orodja, kot jim tudi radi rečemo, so sicer odličen komunikacijski kanal in hkrati vir informacij, a ob premišljeni in pametni uporabi. Nemalo športnikov se je že znašlo v težavah po nepremišljeni objavi fotografij, misli, komentarjev ali žalitev.
 
Da bi se izognili neljubim situacijam v katere lahko zaidejo športniki, so se pri sindikatu profesionalnih nogometašev Anglije PFA odločili, da za pomoč zaprosijo strokovnjaka za komuniciranje preko družabnih omrežij, dr. Johna Price-a. V članku, ki ga je objavil, je izpostavil 6 nasvetov, ki naj jih športniki ob uporabi družabnih omrežij upoštevajo:
 
1. Premisli preden »Tweet-neš« 
Twitter je eno najpogosteje uporabljenih in tudi najbolj množično spremljanih medijev, ki jih danes uporabljamo. Ker je z dostopnostjo s pomočjo mobilnih naprav na voljo prav v vsakem času na vsakem mestu, je dobro da v določenih trenutnih športniki »ohladijo« svoje misli in premišljeno objavijo vsebine.
 
2. Ne jemljite si stvari preveč osebno 
Vsebin, ki jih objavljajo posamezniki na spletnih straneh, družabnih omrežjih in forumih si športniki ne smejo jemati preveč osebno, saj je to lahko vzrok za stres, psihično nestabilnost in posledično slabše športne rezultate.
 
3. Ne spodbujajte tistih, ki vnašajo nemir 
Športniki se ne smejo nikoli spuščati v besedne dvoboje ali obračunavanja preko družabnih omrežij. Vsako od omrežij pozna funkcije »prijave« in »odstranitve« v kolikor zaznamo, da je nek zapis sporen ali žaljiv za nas.
 
4. ”Tweet-aj” odgovorno 
Pri objavah morajo športniki spoštovati svoje navijače, četudi ob določenih trenutkih izkazujejo nezadovoljstvo.  Prav tako je potrebno paziti, da s svojimi objavami ne žalijo kluba za katerega nastopajo in se seveda športno vedejo tudi izven igrišča.
 
5. Spoštuj zakone 
Napačne ali celo protizakonite objave na družabnih omrežjih (razkritje oseb, katerih identiteta je zaščitena) je lahko včasih huje, kot če bi vsebine objavili v tiskanih medijih. Takšne objave lahko športnika hitro vodijo do sodnih sporov.
 
6. Bodi družaben in zanimiv! 
Pri objavah naj športniki ne bodo dolgočasni ali vedno znova negativno naravnani. Dobro je, da si s svojimi navijači izmenjajo mnenja in ohranjajo pozitiven odnos, saj bo le ta izrednega pomena, ko bodo športniki zaključevali športno pot. Prav tako pa je nemalo športnikov tudi vzor mlajšim generacijam, ki posnemajo njihov življenjski stil.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji