Novice

< nazaj

Zgodovina: ustanovni sestanek FIFPro

Datum: 11.3.2015
15. decembra 1965 so se predstavniki nogometnih sindikatov iz Anglije, Francije, Italije, Nizozemske in Škotske srečali v Parizu na prvem, ustanovnem sestanku svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro. Na omenjeni dan je tako FIFPro postal uradni predstavnik profesionalnih nogometašev vsega sveta.
 
Kratica FIFPro prihaja iz francoskega jezika, in pomeni ”Federation Internationale des Footballeurs Professionnels”. Izbira imena oziroma kratice ni bila lahka, saj so sprva hoteli združiti kratice F.I.F.Pro in I.F.P.F.A. (International Federation of Professional Footballers' Associations). Naslednja naloga je bila najti ustrezen domicil organizaciji, kjer so se ustanovitelji odločili za začasno rešitev in delitev poslovnih prostorov s sindikatom profesionalnih nogometašev Francije UNFP. Kasneje se je sedež preselil na Nizozemsko, v predmestje Amsterdama, kjer v povsem novi zgradbi deluje še danes.
 
Ob snovanju ustanovitvenega dokumenta, statuta, je bila že v letu 1965 soglasno sprejeta odločitev o vključitvi in upoštevanju načela solidarnosti, kjer FIFPro igra vlogo koordinatorja aktivnosti in delovanja držav svojih članic, z namenom zagotavljanja moralnih in materialnih interesov profesionalnim nogometašem. Aktualnih 16 načel, po katerih se še danes ravna FIFPro pa si lahko preberete na tej povezavi.
 
Na prvem srečanju so ustanovitelji predvideli tudi začetni kapital organizacije, ki naj bi po zapisih znašali takratnih 47000 francoskih Frankov (8000 USD), od katerih je italijanski sindikat brez oklevanja prispeval 4000 frankov, ostali pa so želeli kratek čas za razmislek. Po skupnem kosilu so Angleži, Škoti in Nizozemci prispevali še vsak po 5000 frankov. Prva ideja o komercialni aktivnosti se je navezovala na organizacije prijateljskih tekem, iz naslova katerih bi organizacija prišla do dodatnih sredstev za delovanje. Kmalu za tem, se je pojavila ideja o deljenju deleža prihodkov svetovne nogometne zveze FIFA, ki naj bi zagotavljal pravično deljenje sredstev, ki so prihajala iz naslova komercialnih aktivnosti profesionalnih nogometašev v okviru izvedbe svetovnih prvenstev.
 
Gostje ustanovnega srečanja so izvolili tudi vodstvene kadre novonastale organizacije. Prvi izvoljeni predsednik FIFPro je bil prof. Roger Blanpain, podpredsednik Michel Hidalgo, generalni sekretar in blagajnik združenja pa Jacques Bertrand. To so imena treh gospodov, ki so prav tako podpisniki prvega uradnega dokumenta FIFPro.
 
Eno leto kasneje je prvo generalno skupščino organizacije FIFPro gostil London, tik pred svetovnim nogometnim prvenstvom. To je bila enkratna priložnost, da v FIFPro že vključene države, v svoje članstvo privabijo tudi druge udeleženke tega tekmovanja. Nove člane so v tistem času potrjevali z dvotretjinsko večino glasov članov izvršnega odbora. Kot zanimivost naj omenimo, da je danes v FIFPro vključenih 58 držav članic, poleg teh pa jih ima nekaj status opazovalk ali kandidatk za članstvo.
 
Ena prvih skupnih aktivnosti, ki so se izvedle v okviru FIFPro je bilo izpolnjevanje anketnega vprašalnika, med vsemi aktivnimi državami oziroma nogometaši vključenimi v FIFPro. Z anketami, ki so bile prevedene v šet tujih jezikov, so poizvedovali po statusu nogometašev in možnimi načini pomoči oziroma posredovanja na mednarodni ravni.
 
Načela svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro sledijo svojemu cilju in ostajajo enaka še danes. Dogodkov, ki so zaznamovali zgodovino te organizacije je kar nekaj, a sigurno obstajata dva, ki jih je moč izpostaviti. V letu 1963 je bil mednarodno poznan primer Georga Easthama, trideset let pozneje pa Jean-Marc Bosmana, s katerim je FIFPro dosegel lahko rečemo epsko zmago na Sodišču Evropske unije. Nestrinjanja in pobude za spremembe transfernega sistema so še danes eden od glavnih vsebinskih problemov, ki se jih aktivno loteva FIFPro. 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji