Novice

< nazaj

Nov predlog besedila Jamstvenega sklada NZS

Datum: 12.10.2010

Včeraj je vodstvo sindikata SPINS v dogovoru z nekaterimi visokimi predstavniki Izvršnega odbora NZS, le temu posredovalo nov predlog Jamstvenega sklada NZS, ki pa tokrat temelji na predlogu, ki ga je neustrezno pripravila Komisija za predpise NZS pred nekaj meseci! Se bo končalo s stiskom rok (fotografija iz leta 2007, ko so klubi načelno pristali na ustanovitev sklada)?

Menimo, da je sprejetje predloga o zavarovanju zapadlih terjatev igralcev do slovenskih nogometnih klubov nujno za ugled in obstoj slovenskega nogometa, saj nam grozi ponoven propad dveh klubov v prvi ligi, NK Primorja in NK Nafte, nihče si pa verjetno ne želi več ponovitve scenarija iz NK Drava, ko je večina igralcev ostala brez zasluženega plačila! Prvi predlog jamstvenega fonda je sindikat SPINS neuspešno posredoval NZS že leta 2007. Naj vas tokrat spomnimo, da je bila predvolilna zaveza trenutnega predsednika NZS sprejetje takšnega instituta, saj je bil sin predsednika v Italiji nedolgo tega celo deležen izplačila iz tamkajšnjega jamstvenega fonda italijanskega sindikata AIC.

Že danes se bodo predstavniki sindikata SPINS sestali z igralci in vodstvom NK Nafte ter preučili vse možnosti, da bi zaščitili nogometaše! Kot prvi ukrep, bomo predlagali konverzijo civilnopravnih razmerij v delovno-pravna, ki zagotavljajo bistveno večjo zaščito položaja delavcev v primeru stečaja ali prisilne poravnave. Sledil bo splošen protest proti ravnanju krovne nogometne organizacije ter zahteva za takojšnje sprejetje jamstvenega fonda v obliki, ki je mednarodno-pravno primerljiva z Italijo oziroma drugimi državami. Na sestanku v vladnem kabinetu RS, ki je predviden v naslednjih dneh, bomo odprli tudi vprašanje davčne obravnave prispevkov in izplačil v Jamstveni sklad NZS. Olimpija, Mura, Ljubljana in Drava so bili upamo dovolj poučni primeri, kako se pusti na cedilu nogometaše in njihove družine. 

Kot zanimivost vam lahko povemo, da v Angliji zveza in lige nogometašem zagotavljajo polno plačilo ne glede na nesolventnost kluba (zadnji primer, ki je celo prestal sodno presojo, je bil primer FC Portsmouth)!
Novico si lahko ogledate na tej povezavi:
http://blogs.findlaw.com/solicitor/2010/08/portsmouth-football-club-1-hm-revenue-customs-0.html

Predlog Jamstvenega sklada NZS (kliknite tukaj za besedilo predloga)


SPINS

Sorodne novice

Sponzorji