Novice

< nazaj

FIFPro svari nogometaše pred goljufivimi agenti

Datum: 16.9.2014
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro opozarja oziroma nagovarja vse nogometaše k previdnosti, v primeru stika s samo imenovanimi nogometnimi agenti.  Vedno več je namreč primerov, ko se posamezniki predstavljajo kot agenti in kot takšni nagovarjajo nogometaše k prestopom v nove klube, seveda v zameno za plačilo nujnih potnih stroškov, stroškov administracije, obveznih davščin in podobno.
 
Medtem, ko naj bi se sistem prestopov spremenil v smer, da bi klubi prevzeli funkcijo posrednika pri prestopih igralcev, se na svetovnem spletu oziroma socialnih omrežjih pojavlja vedno več posameznikov, ki se predstavljajo kot agenti in tovrstne medije izkoriščajo za prevaro. Kot ”strokovnjakom” jim namreč mladi nogometaši zaupajo, za njihove usluge pa plačujejo velike vsote denarja.
 
Nogomet je eden od najbolj gledanih in tržno zanimivih športov na svetu. In prav zato tako pomembno vlogo igrajo tudi agenti, ki skrbijo za prestope igralcev. Na eni strani imajo le ti vlogo administratorjev oziroma tistih, ki skrbijo da se lahko nogometaši osredotočijo le na svojo igro, po drugi strani pa so lahko mnenjski voditelji, ki usmerjajo nogometaše na pravo pot ter jim s tem celo določajo prihodnost.
 
Kakorkoli, v zadnjem obdobju smo priča velikemu porastu tako imenovanih lažnih agentov, katerih žrtve so največkrat mladi neizkušeni nogometaši. Posamezniki in včasih tudi organizirane skupine, se preko socialnih omrežij na spletu predstavljajo kot zaupanja vredni agenti, ki s ponarejenimi dokumenti uglednih nogometnih klubov prelisičijo mlade nogometaše, ki jim v upanju po uspešni športni karieri, nakazujejo velike vsote denarja.
  
Z raziskavo, ki je bila opravljena s strani podjetja TBD Sports Management je bilo ugotovljeno da ”agenti” za prevare največkrat uporabljajo najbolj razširjena socialna omrežja Facebook in Twitter, kjer zlahka pridejo do kopice osebnih podatkov o posamezniku in tako lažje določijo svojo potencialno ”žrtev” - talentirane mlade igralce. Naslednji korak je vzpostavitev komunikacije s posameznikom in posledično njegovega zaupanja. Velikokrat se lažni agenti predstavljajo z imeni obstoječih oziroma licenciranih agentov FIFA, ki jih najdejo na uradni spletni strani FIFA. Prav tako ti kriminalci, kot jim lahko tudi rečemo, vzpostavijo lažne e-poštne naslove in bančne račune pri svetovno poznanih bankah, s čimer si povečajo občutek kredibilnosti, profesionalnosti in visokega statusa.
  
Kljub mnogim prijavam, je problem še vedno močno prisoten. Kot enega od razlogov se navaja premajhna publiciteta oziroma objavljanja tovrstnih vsebin in posledično ozaveščanje mladih, neizkušenih, športnikov. Zaenkrat ne poznamo rešitve za takšna dejanja. V pomoč nogometašem sta lahko le večja medijska izpostavljenost dogodkov in nenehno ažuriranje spiska obstoječih licenciranih agentov FIFA, z vsemi kontaktnimi podatki.
 
Kriminalne združbe poznajo več načinov delovanja in pristopov k potencialnim žrtvam, zato je potrebno predvsem mlade nogometaše nenehno opozarjati in informirati. Le tako se bo moč izogniti porastu števila ”žrtev” med mladimi nogometaši, včasih pa v stiski lažnim agentom nasedejo celo izkušenejši nogometaši. 
 
Naj kot opozorilo velja, da je potrebno biti izredno previden pri osebah, ki jih ne poznamo predvsem pa se se je potrebno takoj umakniti ter stopiti v stik s pristojnimi institucijami ali predstavniki sindikata SPINS, kadarkoli kateri od ”lažnih” agentov pred preizkušnjo ali dejanskim prestopom v novi klub, zahteva denarno plačilo vnaprej.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji