Novice

< nazaj

Na sestankih z nogometaši, med drugim tudi predstavitev postopka dopinških testiranj

Datum: 9.5.2013
Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) je v mesecu aprilu opravil redne polletne sestanke z nogometaši v vseh slovenskih prvoligaških klubih. Vsebina sestanka oziroma predstavitve, ki so je bili deležni igralci prvoligaških klubov, se je navezovala predvsem na področja, s katerimi bi moral biti seznanjen vsak športnik, ki nastopa na tej ravni tekmovanja.
 
Predstavitev se je pričela z najbolj aktualno temo, saj so bili nogometaši najprej seznanjeni z vsebino in postopki novo ustanovljene neodvisne arbitraže NZS, ki je prva tovrstna arbitraža v Vzhodni Evropi. Obveščeni so bili tudi o aktualnih odnosih in procesu socilanega dialoga z Nogometno zvezo Slovenije.
 
Nogometašem je SPINS predstavil tudi prizadevanja na mednarodni ravni, in sicer jim je orisal teme sestanka predstavnikov klubov, profesionalnih lig, nacionalnih nogometnih zvez in predstavnikov igralcev (sindikatov) v Nyonu in s tem bližajočo se implementacijo avtonomne pogodbe na področju nogometa v EU (med drugim tudi prehod na redna delovna razmerja, ki ga omenjena pogodba predvideva).
 
V dogovoru s slovensko anti-dopinško organizacijo, ki deluje pod okriljem OKS-ZŠZ (SLOADO), je bil športnikom predstavljen tudi postopek dopinških testiranj v klubih 1. SNL, predvsem pa postopek odvzema urinskega vzorca in tako imenovane terapevtske izjeme. Vsekakor ne smemo zanemariti dejstva, da so bili športniki o svojih pravicah in dolžnostih v povezavi s postopki dopinških testiranj, ki so se v 1. SNL začela izvajati v začetku spomladanskega dela prvenstva, izredno slabo obveščeni. Predvsem mislimo tu na postopek prijave tako imenovane terapevtske izjeme, ki kroničnim bolnikom v primeru pogostega (rednega) uživanja zdravil njihov vnos dovoljuje kljub vsebnosti snovi, ki so na listi prepovedani substanc svetovne anti-dopinške organizacije WADA.
 
SPINS je nogometaše obvestil o možnosti vpisa na visokošolski študij na daljavo na danski fakulteti  UCN Denmark, nogometaši pa so izvedeli tudi dodatne informacije o začetku priprav za nogometaše brez pogodb in sodelovanju na mednarodnem turnirju v Nyonu. SPINS je na sestankih tudi na kratko dotaknil projektov družbene odgovornosti in humanitarnih projektov, kot je projekt "Nogometaši na tvoji strani.", ki ga SPINS pripravlja  za naslednjo tekmovalno sezono. Izvedba omenjenega projekta je namreč v letu 2011 presegla vsa pričakovanja, zato si želi tovrstne vsebine v še bolj izpopolnjeni obliki izvesti tudi v letu 2013 oziroma 2014. Nekaj utrinkov projekta si lahko ogledate na tej povezavi:  http://www.spins.si/aktivnosti_projekti/1/nogometasi_na_tvoji_strani.
 
Za konec so nogometaši opravili še glasovanje za najboljšega igralca v 1. SNL, najboljšega slovenskega nogometaša in najboljšo enajsterico sezone 2012/2013, po vzoru FIFA FIFPro World XI.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji