Novice

< nazaj

Predstavnika sindikata HUNS, javno o problemih v hrvaškem nogometu

Datum: 4.2.2013
Predstavnika  hrvaškega nogometnega sindikata (HUNS), predsednik Dario Šimić in generalni sekretar Mario Jurić, sta z intervjujem na hrvaški nacionalni televiziji HRT 1, predstavila probleme s katerimi se soočajo hrvaški nogometni klubi in katerih posledice na žalost nosijo člani sindikata, nogometaši.
 
V mesecu decembu 2012, je hrvaški nogometni sindikat objavil javni poziv k uvedbi rednih delovnih razmerij v nogometu oziroma spremembi pravnega statusa hrvaških nogometašev, ki imajo enako kot slovenski, status poklicnih športnikov, ki se po delovni zakonodaji lahko primerja s statusom samostojnega podjetnika. 
 
V Intervjuju je generalni sekretar HUNS, Mario Jurić dejal, da so pogodbe, ki jih podpisujejo hrvaški nogometaši velikokrat neprimerne in kot takšne povzročajo veliko depriviligiranost nogometašev. Problem, s katerim se največkrat spopadejo tudi slovenski nogometaši je plačevanje prispevkov, ki so jih športniki dolžni plačevati državi, ne glede na redno prejemanje mesečnih dohodkov. Predvsem ob neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti s strani nogometnih klubov, se nogometaši velikokrat znajdejo v neprijetnih situacijah. Na hrvaškem, po zadnjih podatkih, večina nogometnih klubov zamuja z izplačevanjem mesečnih obveznosti do igralcev. V povprečju je ta zaostanek večji od šestih mesecev.
 
”To je eden glavnih razlogov, zaradi katerega nogometaši ne želijo več imeti statusa samozaposlenega. Enostavno si želijo rednih delovnih razmerij, kot v ostalih evropskih državah. Status samozaposlenih športnikov poznajo le še v Sloveniji, na Češkem in Slovaškem,” je dodaj Jurić.
 
»Žalosti nas, da se Hrvaška nogometna zveza ne zmeni za tovrstne probleme oziroma ne pokaže nikakršne volje, za izboljšanje razmer v hrvaškem klubskem nogometu. Imeli smo nekaj razgovorov, a se kljub temu niso odzvali na zaskrbljujoče stanje,” je dejal Dario Šimić, predsednik HUNS, ki je nad odnosom hrvaške nogometne zveze razočaran. ”Predsedniku Davorju Šukerju in njegovemu pomočniku Damirju Vrbanoviću smo dali več kot šest mesecev časa, a na žalot volje ali napredka v smeri reševanja razmer v klubskem nogometu, nismo zasledili,” je še dodal Šimić.
 
Šimić in Jurić sta se v intervjuju prav tako dotaknila aktualne problematike nameščanja rezultatov nogometnih tekem in implementacije minimalnih zahtev za enotne pogodbe v nogometu, na temo katerih se je ravno pred kratkim zgodil prvi, vzpostavitveni sestanek v Nyonu.
 
Tukaj si lahko ogledate celoten intervju (VIDEO).

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji