Novice

< nazaj

Izbrana FIFPro enajsterica 2010

Datum: 11.1.2011

V Zurichu je FIFA, v sodelovanju s svetovnim združenjem nogometnih sindikatov FIFPro, drugo leto zapored na skupni prireditvi podelila nagrade najboljšim v preteklem letu.

Med najboljšo enajsterico leta FIFPro WORLD XI, ki jo je izbralo 50.000 poklicnih nogometašev, so se znašli:
- vratar Iker Casillas (Real Madrid);
- branilci Maicon (Inter), Lucio (Inter), Gerard Pique (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona);
- vezisti Wesley Sneijder (Inter), Xavi (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona);
- napadalci Lionel Messi (Barcelona), David Villa ( Barcelona) in Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Kot zanimivost lahko omenimo, da so slovenski nogometaši izbrali kar 9 nogometašev, ki so bili uvrščeni med najboljših enajst na svetu. Pri izboru bi Lucia zamenjali za Vidiča ter Villo za Drogbaja.

Tokrat je bil v izbor FIFA prvič vključena tudi francoska različica izbora za najboljšega nogometaša pod imenom Zlata žoga (Balon D'or), ki se ponaša z dolgo tradicijo, segajočo še v leto 1955. Z združitvijo je podeljena lovorika dobila še žlahtnejši pridih ter s katero se je prvič okitil Lionel Messi. S tem je po mnenju elektorjev FIFA že drugič zapored postal najboljši igralec na svetu. Nagrado za najboljšega trenerja leta je prejel Portugalec Jose Mourinho, ki je lani z Interjem osvojil trojček (Liga prvakov, Serie A in italijanski pokal). Za najlepši zadetek v minulem letu si je nagrado Ferenca Puskasa, o kateri so odločali nogometni navdušenci prek spleta (sodelovalo jih je več kot milijon), priboril nogometaš Bayerna Hamit Altintop z golom v dresu turške reprezentance v kvalifikacijah za Euro proti Kazahstanu.

Med povabljenci na prireditvi je bil, kot član Upravnega odbora FIFPro, tudi predsednik SPINS Dejan Stefanović, ki je izrazil prepričanje, da se bo sodelovanje med obema partnerjema, FIFA in FIFPro, še bolj poglobilo ter razširilo še na mnoga druga področja.

Letos je bilo, za razliko od prejših let, povabljeno ogromno število trenutno aktivnih in nekdanjih znanih nogometašev, kar dodatno kaže na spremembo v miselnosti vodilnih struktur FIFA, ki vedno bolj pripoznava vlogo nogometašev pri reševanju ključnih vprašanj v nogometu. Poleg vseh nominirancev je bilo mogoče srečati Van Bastna, Sancheza, Stoichova, Weaha in še bi lahko naštevali.

(POSTER FIFPro WORLD XI AWARD 2010)

SPINS
Foto: arhiv

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji