Novice

< nazaj

Izjava za javnost igralcev NK Ljubljana

Datum: 20.5.2005

Igralci NK Ljubljana smo se soglasno odločili, da najprej o stanju v klubu obvestimo javnost in v primeru, da naše opozorilo ne bo upoštevano, prekinemo z vsemi športnimi aktivnostimi v okviru dejavnosti Nogometnega kluba Ljubljana, dokler ne bo vodstvo NK Ljubljana vsem igralcem članske ekipe pričelo izplačevati zaostale pogodbene obveznosti.

Prenehanje aktivnosti se bo nanašalo tako na treniranje kot tudi na igranje tekem v prvi slovenski nogometni ligi. S tem želimo opozoriti na nemoralno ravnanje vodstva NK Ljubljana, ki je z obljubami igralce zavedla, da so na igrišču dali vse od sebe nato pa ni izpolnila svoj del dogovora. NK Ljubljana je najuspešnejša ekipa drugega dela sezone in igralci si zaslužimo, da se naše pogodbene obveznosti poravnajo.

Opozoriti moramo na nekaj dejstev, ki verjetno niso znana širši javnosti. Samo v preteklem letu je evidentiran dolg po podatkih klubskega blagajnika do igralcev znašal 36 milijonov tolarjev, od prihoda nove uprave in predsednika g. Krapeža pa se je ta dolg samo še hitreje povečeval. Večina igralcev od zamenjave predsednika v decembru 2003 ni prejela povrnjenih niti potnih stroškov, tako da igralci s svojim denarjem dejansko plačujejo klubu za igranje v prvi ligi, zato da se vodilni možje kluba nato sončijo na častni tribuni. Igralcem je klub za tekočo sezono dolžan že sedem plač, nekateri pa niso skupno prejeli že preko 16 plač, da niti ne omenjamo vseh osvojenih premij. Znan je tudi približen obseg dolga do igralcev, ki ga je klub ustvaril pod predsedstvom g. Pavčka, ki znaša okoli 60 milijonov tolarjev. Še celo slabše je, kajti največji klubski upnik je po besedah nekaterih ljudi v klubu prav podjetje Viator&Vektor, katerega direktor je g. Pavček in sicer znaša klubska obveznost do tega podjetja 75 milijonov tolarjev in 7 milionov obresti. Takšno ravnanje nekdanjega predsednika kluba in sedaj člana upravnega odbora kluba odpira nemalo vprašanj.

Menimo, da glede na gospodarsko zaledje v Ljubljani, finančno poslovanje NK Ljubljana ne bi sme biti ogroženo, ni nam pa jasno, zakaj prihaja do zamud pri izpolnjevanju pogodbenih obveznosti, če je klub najemal takšne kredite. Samo na osnovi izpiskov iz enega izmed računov, preko katerih posluje NK Ljubljana, je razvidno, da je v zadnji sezoni na račun prispelo 55 milijonov tolarjev, od katerih je bilo 25 milijonov tolarjev namenjenih za plače igralcev, nepojasnjenih dvigov gotovine iz računa pa je za preko 30 milijonov tolarjev.

Poudariti moramo tudi, da ne razumemo zavlačevanj uprave NK Ljubljana pri pripravi letnega finančnega poročila o poslovanju NK Ljubljana za pretekla leta ter opozoriti na dejstvo, da imamo igralci članskega moštva kot člani društva NK Ljubljana po samem statutu društva pravico do vpogleda v finančno stanje kluba. Blagajnik kluba Drago Breznik ni izpolnil svoje osnovne obveznosti v klubu ter za potrebe licenciranja, v predvidenem obdobju od 15. aprila 7. maja, ni predložil vseh računovodskih dokumentov kluba revizijski hiši Renoma, ki je imela za ta čas z klubom sklenjeno pogodbo o opravljanju revizije. Ves čas svojega delovanja v klubu je blagajnik kluba, verjetno po navodilih uprave kluba, prikazoval samo odhodke kluba in ne prihodkov. Celo plače, ki so jih prejeli igralci, so v zapisih blagajnika zavedeni kot posojila igralcem. Niti omeniti ni potrebno, da ima samo nekaj igralcev urejen svoj status.

Če naše zahteve ne bodo izpolnjene, bomo uporabili vse pravne poti, ki so nam na voljo, da razjasnimo nastalo situacijo in izterjamo zaostale obveznosti. Ljubljana si zasluži nogometni klub s čistim poslovanjem, sposobno menadžersko strukturo in jasno vizijo prihodnosti.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji