Novice

< nazaj

Preklic stavke v zadnjem krogu 1. SNL

Datum: 30.5.2008

Združenje 1. SNL in Sindikat profesionalnih nogometašev Slovenije sicer nista dosegla s strani sindikata zahtevanega sporazuma, a so se po mnenju SPINS zadeve vendarle toliko premaknile, da s svojimi zahtevami v interesu nogometa ne bodo vztrajali do konca.

Predsednik Združenja 1. SNL Brane Florjanič je poudaril, da je predsedstvo na današnjem zasedanju v Domžalah v zvezi z zahtevami sindikata po dveh tednih dopusta za nogometaše ugotovilo, da pogajanja s SPINS niso potrebna, saj klubi izpolnjujejo sindikalne zahteve: ''Analiza v klubih je pokazala, da bodo imeli vsi nogometaši vsaj toliko prostih dni, kot to zahteva sindikat. Edina izjema je Interblock, kjer pa se je predsednik Joc Pečečnik z nogometaši dogovoril, da jim bo to nadomestil z denarnim izplačilom. Te zadeve so za nas brezpredmetne in tukaj ni potrebnega nobenega usklajevanja in dogovorov. Smatramo, da so druge strani bolj pomembne in seveda, da se bodo klubi in igralci odločili, da konec tedna odigrajo tekme.''

Florjanič je takoj po zasedanju predsedstva združenja poudaril, da bo napoved stavke preklicana. To se je na nek način tudi že zgodilo, saj je predsednik SPINS Dejan Stefanovič poudaril, da združenje ni izpolnilo pričakovanj sindikata v celoti, a da ta v zadnjem krogu, ko se kar štiri ekipe še borijo za ohranitev prvoligaškega statusa, v interesu nogometa ne bo vztrajal pri stavki. (STA)

Sklep o stavki v prvem krogu 1. SNL v tekmovalni sezoni 2008/09 ostaja v veljavi!

Stavkovne zahteve SPINS:

'V Združenju nekaterih stvari ne razumejo. Seveda je analiza pokazala, da so minimalne zahteve v osnovi izpolnjene in da sta se Gorica in Interblock odločila, da nogometašem omogočita proste dneve. Veseli smo, da smo naredili korak naprej na tem področju, a naša zahteva je bila, da se doseže tudi uraden sporazum. V interesu nogometa pri sporazumu zdaj ne bomo vztrajali, a bo to v prihodnje drugače. Sam smatram, da smo zdaj že dosegli, da bo teh 14 prostih dni za nogometaše v bodoče zapisanih v enotni pogodbi in o tem členu pogajanj ne bo več, zato smo tudi mi svoje seveda dosegli. Mislim, da je ta točka zdaj usklajena, čeprav formalno sporazum seveda ni bil podpisan. Na sporazumu bomo vztrajali v naslednji sezoni,'' je še povedal predsednik SPINS.

Stavkovne zahteve SPINS:

STAVKOVNI ODBOR SPINS

Številka: 1/2008 - SPINS
Datum: 22. 5. 2008
ZDRUŽENJE 1. SNL
Parmova 53
1000 Ljubljana


ZADEVA: NAPOVED STAVKE IN STAVKOVNE ZAHTEVE

Stavkovni odbor SPINS je na svoji 1. seji dne 22. 5. 2008 soglasno sprejel:

SKLEP št. 1
Stavkovni odbor SPINS z današnjim dnem (22. maj 2008) napoveduje stavko nogometašev v vseh klubih 1. SNL, ki bo dne 31. maja 2008 v 36. krogu 1. SNL v tekmovalnem letu 2007/08 in se nadaljevala predvidoma 19. julija 2008 oziroma v prvem krogu in nadaljnjih krogih tekmovalnega leta 2008/09 v 1. SNL.

SKLEP št. 2
Stavka se bo izvedla na vseh prvenstvenih tekmah v 36. krogu 1. SNL v tekmovalnem letu 2007/08 in se na enak način nadaljevala v prvem in vseh nadaljnjih krogih 1. SNL v tekmovalnem letu 2008/09.

SKLEP št. 3

Stavka se izvede na naslednji način:
- V času stavke se nogometaši opravljajo in se udeležujejo vseh športnih in drugih klubskih ter reprezentančnih aktivnosti, ne nastopajo pa na uradnih tekmah 1. SNL.

Stavkovni odbor SPINS podaja naslednje STAVKOVNE ZAHTEVE:

1. Da Združenje 1. SNL s SPINS sklene sporazum, s katerim se nogometašem klubov 1. SNL zagotovi izraba neprekinjenega dopusta (brez kakršnih koli klubskih obveznosti) med dvema tekmovalnima letoma v skupni dolžini najmanj 14 dni. Morebitne izjeme so dopustne le v primeru klubskih nastopov v evropskih pokalnih tekmovanjih, kjer pa mora klub nogometašem zagotoviti primerno finančno nadomestilo zaradi skrajšanega dopusta.
2. Da Združenje 1. SNL v dogovoru s SPINS sprejme Enotno pogodbo 1. SNL v skladu z zahtevami FIFA in UEFA ter uvede Garancijski sklad 1. SNL, kjer bodo dohodki nogometašev primerno zaščiteni pred morebitno plačilno nesposobnostjo klubov 1. SNL.
3. Da Združenje 1. SNL sprejme sporazum, ki bo urejal vsa razmerja s SPINS ter na ustrezen način odgovoril na druga odprta vprašanja med nogometaši in klubi 1. SNL, ki niso zajeta v enotni pogodbi 1. SNL.

Posamezne zahteve glede določb Enotne pogodbe 1. SNL in Garancijskega sklada 1. SNL so bile Združenju klubov 1. SNL posredovane že v letu 2007.

SKLEP št. 3
Stavka se lahko prekliče ali neha, če je dosežen sporazum med stavkovnim odborom SPINS in Zduženjem 1. SNL, o čemer izda Stavkovni odbor SPINS sklep in takoj obvesti vse stavkajoče nogometaše in njihove klube.

SKLEP št. 4
Stavka na vseh prvenstvenih tekmah v 36. krogu 1. SNL v tekmovalnem letu 2007/08 se ne bo izvedla, če bo Združenje sklenilo sporazum, ki je naveden pod prvo točko stavkovnih zahtev.

SKLEP št. 5
Stavka na vseh prvenstvenih tekmah prvega kroga in na vseh nadaljnjih krogih tekmovalnega leta 2008/09 se ne bo izvedla, če bodo izpolnjeni pogoji iz 2. in 3. točke stavkovnih zahtev.

Športni pozdrav!
Predsednik stavkovnega odbora SPINS
Dejan Stefanović


V vednost:
INŠPEKTORAT RS ZA DELO
Parmova 33, Ljubljana
Glavni inšpektor za delo RS
Mag. Borut Brezovar


SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji