Novice

< nazaj

V Evropi so začudeni

Datum: 19.12.2008

Dejan Stefanovič je ob robu konference o socialnem dialogu v Bruslju s težavami seznanil vse članice FIFPro-ja in predstavnike Uefe ter Fife.

Predsednik Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je na začetku tedna v imenu sindikata profesionalnih igralcev nogometa napovedal kazensko ovadbo zoper generalnega sekretarja NZS-ja Daneta Jošta zaradi kršenja sindikalnih pravic nogometašev, ko zveza preprečuje sestanek med nogometnimi reprezentanti, člani sindikata in SPINS-om. Na očitke sindikalistov so se že odzvali v krovni slovenski nogometni organizaciji, češ da niso dolžni organizirati sestanka med igralci in SPINS-om.

"Po pogovoru s člani reprezentance in kapetanom reprezentance Robijem Korenom smo ugotovili, da so navedbe generalnega sekretarja NZS-ja Daneta Jošta na žalost neresnične, kajti vsi igralci reprezentance se želijo že več kot dve leti sestati s člani sindikata, kot smo to venomer trdili, in bi v primeru sestanka po vsej verjetnosti tudi podprli vse težnje in zahteve sindikata," se je iz Bruslja javil Stefanovič.

Stefanovič: "Imamo vsaj 11 pristopnih izjav"

"Hkrati so tudi neresnične navedbe, da naj bi bili samo trije člani reprezentance člani sindikata SPINS, kajti v naših arhivih oziroma dokumentaciji sindikata, ki jo imamo na voljo, imamo najmanj 11 pristopnih izjav reprezentantov, ki so trenutno na zboru za tekmo proti BiH-u," je zatrdil predsednik SPINS-a.

Izjema je le Nemčija

"Vsi drugi so reprezentanti člani sindikatov v državah, kjer igrajo, in ti igralci so posredno tudi naši člani, ker so njihovi sindikati člani FIFPro-ja. Velja namreč načelo, da je, če igralec igra v tuji državi, potem član sindikata v tej državi. Izjema verjetno velja za Milivoja Novakoviča in Miša Brečka, kar pa je posledica slabega delovanja sindikata nogometašev iz Nemčije, ki je izključen iz FIFpro-ja zaradi dogovora z ligo," je razložil Stefanovič.

V četrtek tudi s Platinijem

Predsednik SPINS-a je s problematiko seznanili vse članice FIFpro-ja in tudi generalnega sekretarja Uefe Davida Taylorja, v četrtek pa bodo s problematiko seznanili še predsednika zveze Michela Platinija. "Vsi, s katerimi smo imeli stik, so izrazili začudenje in bili presenečeni, da se kaj takega lahko dogaja v sodobni Evropi. Ni razumljivo, da lahko socialni dialog med nogometnimi akterji poteka povsod v Evropski uniji, da pa po drugi strani ni mogoč niti sestanek reprezentantov v Sloveniji," pravi Stefanovič.

Grožnja z ovadbami ostaja

Stefanovič je še napovedal, da grožnja z ovadbami ostaja: "Gre za precedenčne ovadbe, ki jih napoveduje sindikat. So precedenčne v svetovnem merilu in če bo do njih prišlo, bo to slabo ne le za javno podobo slovenskega nogometa, ampak bo tudi črna pika na delovanju Uefe in Mednarodne nogometne zveze FIFA."

SPINS

 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji